Јемен на ивици грађанског рата

Уједињене нације упозориле су да би сукоб у Јемену могао да поприми одлике насиља у Ираку, Либији и Сирији, те подржале предсједника Јемена Абда Рабоа Мансура ел Хадија и јединство те земље.

Свијет 23.03.2015 | 10:42
Јемен на ивици грађанског рата

Савјет безбједности УН осудио је акцију шиитских муслимана из заједнице Хути који су преузели већи дио Јемена и државних институција и затражио њихово повлачење и окончање сукоба.

Савјет је, такође, запријетио да ће предузети даље мјере против било које стране у сукобу у Јемену.

Посредник УН за питања Јемена Џамал Бенумар упозорио је синоћ у обраћању Савјету безбједности УН да се та земља налази на "ивици грађанског рата".



"Позивам све стране да, због растућих тензија, схвате озбиљност ситуације и смире је уздржавањем од провокација и насиља. Миран дијалог је једини пут напријед", истакао је Бенумар.

Он је додао да је илузорно мислити да би Хути могли да изведу офанзиву и преузму контролу у цијелој земљи, као и да би предсједник Хади могао да окупи довољно снага да ослободи Јемен од припадника ове заједнице.

"Било која страна која жели да усмјери земљу у једном правцу само погоршава сукобе и гура земљу према истом сценарију сукоба као што је случај у Ираку, Либији и Сирији", рекао је он.

Насиље се шири Јеменом, земљом на Арабијским полуострвом, од прошле године када је милиција припадника заједнице Хути заузела пријестоницу Сану и у ствари смијенила предсједника Хадија, који сада жели да се врати из јужне луке Аден.



Хути, савезници са Ираном, јуче су преузели централни град Таиз.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар