Jemen na ivici građanskog rata

Ujedinjene nacije upozorile su da bi sukob u Jemenu mogao da poprimi odlike nasilja u Iraku, Libiji i Siriji, te podržale predsjednika Jemena Abda Raboa Mansura el Hadija i jedinstvo te zemlje.

Svijet 23.03.2015 | 10:42
Jemen na ivici građanskog rata

Savjet bezbjednosti UN osudio je akciju šiitskih muslimana iz zajednice Huti koji su preuzeli veći dio Jemena i državnih institucija i zatražio njihovo povlačenje i okončanje sukoba.

Savjet je, takođe, zaprijetio da će preduzeti dalje mjere protiv bilo koje strane u sukobu u Jemenu.

Posrednik UN za pitanja Jemena Džamal Benumar upozorio je sinoć u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN da se ta zemlja nalazi na "ivici građanskog rata".



"Pozivam sve strane da, zbog rastućih tenzija, shvate ozbiljnost situacije i smire je uzdržavanjem od provokacija i nasilja. Miran dijalog je jedini put naprijed", istakao je Benumar.

On je dodao da je iluzorno misliti da bi Huti mogli da izvedu ofanzivu i preuzmu kontrolu u cijeloj zemlji, kao i da bi predsjednik Hadi mogao da okupi dovoljno snaga da oslobodi Jemen od pripadnika ove zajednice.

"Bilo koja strana koja želi da usmjeri zemlju u jednom pravcu samo pogoršava sukobe i gura zemlju prema istom scenariju sukoba kao što je slučaj u Iraku, Libiji i Siriji", rekao je on.

Nasilje se širi Jemenom, zemljom na Arabijskim poluostrvom, od prošle godine kada je milicija pripadnika zajednice Huti zauzela prijestonicu Sanu i u stvari smijenila predsjednika Hadija, koji sada želi da se vrati iz južne luke Aden.



Huti, saveznici sa Iranom, juče su preuzeli centralni grad Taiz.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar