Крвна група утиче на болести

Није наодмет знати о којим се стањима ради како бисте исхраном и здравијим начином живота спречили оно најгоре

Здравље 22.03.2015 | 22:14
Крвна група утиче на болести

Кроз године истраживања, научници и лекари дошли су до закључка да с обзиром на то да ли сте крвна група А, Б, АБ или 0, постоји већа шанса да ћете да имате одређене здравствене проблеме. Није наодмет знати о којим се стањима ради како бисте исхраном и здравијим начином живота спречили оно најгоре.

Проблеми с памћењем

Како пише часопис Неурологy особе с крвном групом АБ имају повећан ризик од когнитивних оштећења. То се посебно односи на људе у старијем животном добу, који би могли теже да памте и уче како старе.

"Знамо да крвна група АБ одређује ефекте важне за згрушавање и протеине у крви", објашњава коауторка студије Мери Кашман за часопис Превентион, иначе професорка медицине и патологије на Универзитету у Вермонту. Додаје да то може да објасни зашто људи с крвном групом АБ нагињу проблему с памћењем, али још увек није тачно познато зашто се то догађа.

Други проблем у вези са овом крвном групом јесте рак желуца. Особе с крвном групом АБ имају чак 26 одсто већу шансу да оболе од те злобне болести за разлику од оних који су крвна група 0 или Б. Америцан Јоурнал оф Епидемиологy пише да је узрок у бактерији Хелицобацтер пyлори, а особе с АБ крвном групом теже се боре против ње.

Чиреви
Док споменута бактерија код људи с крвном групом АБ може да доведе до рака желуца, особе с групом 0 имају повећану шансу да добију чир на желуцу. Група 0 некако модификује имуни систем када га нападне бактерија Хелицобацтер пyлори, али научници још увек нису открили на који начин.

Болести срца

У овом случају људи с крвном групом 0 у предности су над другим типовима за чак 23 одсто, закључује једно истраживање на престижном Универзитету Харвард. Особе крвних група АБ и Б су у највећем ризику за болести срца, показала је њихова студија. Аутори кажу да су одређене крвне групе повезане с вишим стопама упале, што делимично може да објасни ову везу с болестима срца.

Рак панкреаса
Иако то није намера истраживања, још једном је у предности група 0. За разлику од осталих група, крвна група 0 има 37 одсто мање шанси да оболи од рака панкреаса, када се упореди с осталима. Тако тврди истраживање Јоурнал оф тхе Натионал Цанцер Институте. И овог пута научници су случај повезали с бактеријом Х. пyлори.

Научници наглашавају да још није јасно колико је заправо велика улога и утицај крвне групе на одређене болести иако дефинитивно постоји повезаност.

Извор: Курир стил

Коментари / 0

Оставите коментар