Обавезна одштета за љекарску грешку

За три недеље почиње јавна расправа о Преднацрту грађанског законика, који доноси бројне новине. Професионалној одговорности подлежу и инжењери, ветеринари, архитекте, јавни бележници, извршитељи, адвокати...

Србија 22.03.2015 | 15:39
Обавезна одштета за љекарску грешку

Лекари и друга лица медицинске струке одговорна су за штету када, својим понашањем у пружању здравствене заштите супротно правилима савремене медицине и здравствене праксе, проузрокују смрт, телесну повреду или погоршање здравственог стања пацијента. Ако је за то одговорна и здравствена установа, била она приватна или државна, њихова одговорност је солидарна.

Овако гласе сасвим нови чланови које доноси Преднацрт грађанског законика, којима ће, обећавају у Министарству правде, бити знатно проширена заштита оштећених. Преднацрт ће се, после девет година писања законика, средином априла коначно наћи на јавној расправи. У радној групи наводе да многобројни случајеви из свакодневног живота и тешке последице због пропуста и грешака медицинског особља показују да је потребно редефинисати професионалну одговорност лекара.

Преднацрт каже и да се одговорно лице може ослободити одговорности ако докаже да је поступало с повећаном професионалном пажњом или да је штета настала искључиво кривицом пацијента или трећег лица. Професионална одговорност се не може унапред, уговором, искључити или ограничити. Процени професионалне одговорности, осим лекара, подлежу и инжењери, ветеринари, архитекте, јавни бележници, извршитељи, адвокати и други.

Значајна новина је и одређивање накнаде штете по критеријуму "правичности". Ако висина штете не може тачно да се утврдити, суд може да је одреди по правичности, "водећи рачуна о свим околностима случаја".

Један алтернативни члан предвиђа и заоштрену одговорност организатора спортских и других приредби, као и проширење њихове одговорности и у случају оштећења ствари.

Новости има и у вези са облигационим односима, па је Преднацртом изричито прописано да уговор обавезује уговорне стране исто као закон. То значи да се он мора поштовати као и сваки важећи законски акт.

Одељак о наслеђивању предвиђа благовремено планирање расподеле имовине за случај смрти, па тако, осим тестамента, добијамо и уговор о наслеђивању. Супружници ће моћи да сачине унапред овакав уговор и тиме отклоне потенцијалне спорове који се често дешавају у пракси после смрти једног од њих. У Преднацрту су предложене и одредбе којима се обезбеђује заштита домаћих наследника у случају поступка наслеђивања у иностранству.

Преднацрт би, између осталог, требало да забрани физичко кажњавање деце, отвори врата за еутаназију и сурогат материнство, легализује црквени брак... Предвиђене су и нове одредбе о материнству и очинству у случају зачећа уз биомедицинску помоћ, разрађена су решења везана за ванбрачну заједницу, као и одредбе о усвојењу, посебно када је усвојитељ страни држављанин.

Планирана је и институција непотпуног усвојења, као и формирање алиментационог фонда за заштиту деце чији родитељ избегава плаћање издржавања.

Преднацрт има око 2.750 чланова, од којих је 400 алтернативно. Састоји се из пет целина: општи део, породични односи, наслеђивање, стварно-правни и облигациони односи.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сања

22.03.2015 15:27

Конацно несто добро да процитам.Кад има закона има наде да се сви покренемо и кренемо ка напредку.Ово би требало да буде процват за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.03.2015 19:44

9 година припремали закон. Свака цаст тим дебилима.

ОДГОВОРИТЕ