Видео најава: 170. Ел класико, а на столу - титула!

Реал је непрепознатљив у 2015. години, Барселона је победила у 17 од 18 претходних мечева, Меси је надмашио Роналда, Суарез и Нејмар су засенили Бејла и Бензему… Борба за Примеру, Пићићи, Златну копачку…

Фудбал 22.03.2015 | 19:20
Видео најава: 170. Ел класико, а на столу - титула!

Ноу Камп је ове недеље домаћин јубиларног 170. Ел класика, а у центру пажње биће двојица најбољих фудбалера планете. На 11 кола до краја Примере Барселона има бод предности, али је традиција на страни мадридског клуба

Нагледали смо се доброг фудбала у Лиги шампиона, али за исконске заљубљенике у „најважнију споредну ствар“ вечерас у 21 час време ће стати. На одавно распродатом Ноу Кампу, судија Матеу Лахоз означиће почетак највећег фудбалског спектакла на планети!

До краја шампионата преостало је још 11 кола и после неколико везаних киксева актуелног првака Атлетика, јасно је да ће ово поново бити битка у двоје и да Каталонце и Мадриђане очекује мртва трка до последње рунде заказане за 24. мај. Шампионски пехар ће, извесно је, напустити витрине Висенте Калдерона, само је питање да ли ће се преселити на комшијски Сантјаго Бернабеу или ће морати „експрес поштом“ до Ноу Кампа.

Велики дерби Барселона дочекује са бодом предности над највећим ривалом. То је нешто што је ретко ко могао да очекује пре два и по месеца. Реал је тада доминирао, Барселона је била у проблемима, али онда је дошао 4. јануар 2014. године… И све се окренуло!

Стадион Местаља у Валенсији, 4. јануар, 18.00 часова

Реал Мадрид се тек вратио вратио из Марока где се прошетао до титуле првака света и наставио бруталну серију победа коју је започео 16. септембра претходне године. Реал Мадрид је допутовао на Местаљу са низом од 22. узастопне победе. Као апсолутни фаворит без обзира на добре игре Валенсије. Краљевићи су јурили Коритибин рекорд из Гинисове књиге рекорда од 24. узастопне победе… И нису успели. Валенсија је бацила Краља на колена и почела је Реалова кошмарна 2015. године. Од тада Реал не личи на екипу која је доминирала европским фудбалом у претходној години. Атлетико га је избацио из Купа краља, а потом га демолирао у дербију у Примери. Малери су почели да се нижу као на траци. Модрићев повратак није ишао по плану, повредили су се Пепе, Рамос, Хамес Родригез. Кристијано Роналдо је почео да губи живце (вероватно су и неки детаљи из приватног живота утицали на то) зарадио је црвени картон у срећној победи у Кордоби, Бејл је испао из форме, а Реал је почео да посрће. “Мршаве” победе од 2:0 против аутсајдера попут Елчеа, Депортива или Левантеа свакако нису задовољавле пробирљиву мадридску публику која је навикла на спектакл. Дошао је и шокантан реванш у Лиги шампиона против Шалкеа у Мадриду када је првак Европе умало нокаутиран. Звиждуци су почели да парају небо изнад Сантјаго Бернабеуа, беле марамице су се после дуго времена завијориле на трибинама, Анћелоти је први пут морао да одговара на питања о оставци… Све је кренуло наопако за Реал од тог 4. јануара и меча са Валенсијом. Краљевићи су изгубили прво место на табели и путују у Барселону у најгорем могућем тренутку са пољуљаним самопоуздањем и неповерењем сопствене публике. Али, победа би могла све да промени. Нанела би штету Барси, вратила Анћелотијев тим на прво место и лансирала га можда у неки нови тријумфални низ.

Стадион Аноета у Сан Себастијану, 4. јануар, 22.00 часа

Два сата пре гостовања Реал Сосиједаду, Барселона је добила најлепше могуће вести о толико чеканом поразу Реал Мадрида! Победа у Баксији би значила и повратак Каталонаца на чело табеле. Атлетико и Реал су се раније оклизнули у Сан Себастијану, па је Барса и са те стране била упозорена да је очекује тежак меч и приступ мечу је био на максималном нивоу. Ипак, већ неко време се над Каталонцима надвијао неки облак сумње. Спекулисало се о наелектрисаној атмосфери у екипи, незадовољству кључних играча тренером Луисом Енрикеом. Притисак је изгледа сломио попуалрног Лућа те вечери. Како другачије објаснити његов потез да на врућем гостовању попут Аноете остави на клупи Месија, Нејмара, Пикеа, Ракитића, Данија Алвеса... Вратило му се као бумеранг. Аутоголом Ђордија Албе, Барселона је поражена, а из Месија и Нејмара који су ушли у игру је куљало незадовољство. У каталонском тиму је букнуо пожар! Први је цех пораза на Аноети платио спортски директор Андони Зубизарета, највећи “спонзор” довођења Енрикеа на клупу. Изгледало је као припрема терена за отказ младом тренеру. Меси је запалио свлачионицу и атмосферу када се следећег дана није појавио на тренингу. Ипак, сенатори попут Ћавија, Пикеа и Инијесте су одреаговали сјајно и иницирали кључни састанак са тренером. Енрике је прогутао понос, престао да тренира строгоћу на Месију и престао са непопуларним и усиљеним системом ротације. Ситуација је испеглана и испоставило се да је то била инцијална каписла за екплозију Барселоне у наставку сезоне. Блауграна процветала! Победе над најтежим ривалом Атлетиком у Купу краља су лансирале Каталонце, прорадио је Суарез, Нејмар пружао најбоље игре од доласка на Камп Ноу, а Лео Меси заиграо у оном свом ртиму ванземаљца и отпочео терор противничких голмана. Од 4. јануара, Барса је забележила 17 победа у 18 утакмица! Само је Малага некако успела да избаци из колосека захукталу каталонску локомотиву. Барса је окренула ситуацију за 180 степени, а атомски трилинг у нападу је потпуно засенио Реалове трилинг егзекутора. Од када је кренуо период Реалове кризе и нова година, његове ударне игле Роналдо, Бејл и Бензема су заједно сакупили 20 голова и осам асистенција. На другој страни разгоропађени Лео Меси је за тај исти временски период сам уписао 20 голова и 12 асистенција!

ШТА КАЖЕ СТАТИСТИКА?

Традиција је на страни Мадриђана који су у 169. првенствених одмеравања снага забележили 71 победу наспрам 66 тријумфа Барселоне, уз 32 ремија и гол-разлику 277:266. Краљевски клуб је успешнији и на свим нивоима јер имају три победе више – 92:89. Реал је бољи био и на последњих 10 мечева (5-2-3), а јесенас је на Бернабеу славио са 3:1 што би могло да буде веома значајно у случају идентичног броја бодова на крају лиге.

Од када су Лео Меси и Кристијано Роналдо „преузели“ Ел класико у своје ноге, спектакл је загарантован. Последњи пут велики дерби завршен је без голова још у новембру 2002. године, а на последњих десет чак осам пута виђено је три и више погодака. Прошле године у ово време, било их је чак седам на трави Бернабеуа!

Аргентинац и Португалац ће, наравно, и овога пута бити у центру пажње. Са 21 голом на 29 мечева (14 у 17 првенствених дуела), Меси је најбољи стрелац у историји „класика“. На другој страни, откако је у Цириху добио другу узастопну Златну лопту Кристијано Роналдо као да је „прикочио“, па је у 2015. „уписао“ за сада „само“ девет голова. Уз податак да је на 22 дербија постигао 14 погодака, али само шест у Примери. И да га је Меси чак и престигао на листи стрелаца у шпанском шампионату (32:30)! Иако је ЦР7 у новембру имао 13 голова предности у односу на највећег ривала. Ипак, Португалац је много пута доказао да је најопаснији када га отписују... У првих 12 мечева против Барсе, Роналдо је дао само три гола, али у следећих 12 је чак 11 пута тресао мрежу Каталонаца. Меси је од доласка Роналда у Мадрид 23 пута играо против Реала и постигао 16 голова.

Дакле, осим борбе за Примеру и и осим тога што вечерашњи епилог може утицати и на епилог у Лиги шампиона, ово је и дуел у којем се Меси и Роналдо боре за Пићићи трофеј, односно Златну копачку Европе с обзиром да су неухватљиви за остатак Европе. На талону је много трофеја...

Што се састава екипа тиче, више проблема има Карло Анћелоти којем недостаје Хамес Родригез, а пуну форму још нису достигли ровити Модрић и Рамос. Код домаћина је неизвестан Бускетс, па ће Луис Енрике уместо нејга ставити “Пекмена” Маскерана, којем је то природна позиција.

Први и последњи звиждук на великом спектаклу резервисан је за Антонија Мигела Матеу Лахоза, 38-годишњег арбитра који је већ водио два дербија и оба су припала Реалу. Први у Суперкупу 2012. године, други у финалу Купа краља 2014. Ово ће му, међутим, бити деби у првенственим сусретима, али и на Ноу Кампу.

Ел класико, утакмица која се не пропушта.

БАРСЕЛОНА – РЕАЛ МАДРИД (21.00)

Стадион: Ноу Камп (98.000)
Судија: Матеу Лахоз.

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Браво – Д. Алвес, Пике, Матје, Алба – Маскерано, Ракитић, Инијеста – Меси, Нејмар, Суарез

РЕАЛ МАДРИД (4-3-3): Касиљас – Карвахал, С. Рамос, Пепе, Марсело – Модрић, Крос, Иско – К. Роналдо, Бензема, Бејл

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Навијац

23.03.2015 01:59

2:1 Колико ли само Реал плаца Барцелони ове инструкције из фудбала?

ОДГОВОРИТЕ