Video najava: 170. El klasiko, a na stolu - titula!

Real je neprepoznatljiv u 2015. godini, Barselona je pobedila u 17 od 18 prethodnih mečeva, Mesi je nadmašio Ronalda, Suarez i Nejmar su zasenili Bejla i Benzemu… Borba za Primeru, Pićići, Zlatnu kopačku…

Fudbal 22.03.2015 | 19:20
Video najava: 170. El klasiko, a na stolu - titula!

Nou Kamp je ove nedelje domaćin jubilarnog 170. El klasika, a u centru pažnje biće dvojica najboljih fudbalera planete. Na 11 kola do kraja Primere Barselona ima bod prednosti, ali je tradicija na strani madridskog kluba

Nagledali smo se dobrog fudbala u Ligi šampiona, ali za iskonske zaljubljenike u „najvažniju sporednu stvar“ večeras u 21 čas vreme će stati. Na odavno rasprodatom Nou Kampu, sudija Mateu Lahoz označiće početak najvećeg fudbalskog spektakla na planeti!

Do kraja šampionata preostalo je još 11 kola i posle nekoliko vezanih kikseva aktuelnog prvaka Atletika, jasno je da će ovo ponovo biti bitka u dvoje i da Katalonce i Madriđane očekuje mrtva trka do poslednje runde zakazane za 24. maj. Šampionski pehar će, izvesno je, napustiti vitrine Visente Kalderona, samo je pitanje da li će se preseliti na komšijski Santjago Bernabeu ili će morati „ekspres poštom“ do Nou Kampa.

Veliki derbi Barselona dočekuje sa bodom prednosti nad najvećim rivalom. To je nešto što je retko ko mogao da očekuje pre dva i po meseca. Real je tada dominirao, Barselona je bila u problemima, ali onda je došao 4. januar 2014. godine… I sve se okrenulo!

Stadion Mestalja u Valensiji, 4. januar, 18.00 časova

Real Madrid se tek vratio vratio iz Maroka gde se prošetao do titule prvaka sveta i nastavio brutalnu seriju pobeda koju je započeo 16. septembra prethodne godine. Real Madrid je doputovao na Mestalju sa nizom od 22. uzastopne pobede. Kao apsolutni favorit bez obzira na dobre igre Valensije. Kraljevići su jurili Koritibin rekord iz Ginisove knjige rekorda od 24. uzastopne pobede… I nisu uspeli. Valensija je bacila Kralja na kolena i počela je Realova košmarna 2015. godine. Od tada Real ne liči na ekipu koja je dominirala evropskim fudbalom u prethodnoj godini. Atletiko ga je izbacio iz Kupa kralja, a potom ga demolirao u derbiju u Primeri. Maleri su počeli da se nižu kao na traci. Modrićev povratak nije išao po planu, povredili su se Pepe, Ramos, Hames Rodrigez. Kristijano Ronaldo je počeo da gubi živce (verovatno su i neki detalji iz privatnog života uticali na to) zaradio je crveni karton u srećnoj pobedi u Kordobi, Bejl je ispao iz forme, a Real je počeo da posrće. “Mršave” pobede od 2:0 protiv autsajdera poput Elčea, Deportiva ili Levantea svakako nisu zadovoljavle probirljivu madridsku publiku koja je navikla na spektakl. Došao je i šokantan revanš u Ligi šampiona protiv Šalkea u Madridu kada je prvak Evrope umalo nokautiran. Zvižduci su počeli da paraju nebo iznad Santjago Bernabeua, bele maramice su se posle dugo vremena zavijorile na tribinama, Anćeloti je prvi put morao da odgovara na pitanja o ostavci… Sve je krenulo naopako za Real od tog 4. januara i meča sa Valensijom. Kraljevići su izgubili prvo mesto na tabeli i putuju u Barselonu u najgorem mogućem trenutku sa poljuljanim samopouzdanjem i nepoverenjem sopstvene publike. Ali, pobeda bi mogla sve da promeni. Nanela bi štetu Barsi, vratila Anćelotijev tim na prvo mesto i lansirala ga možda u neki novi trijumfalni niz.

Stadion Anoeta u San Sebastijanu, 4. januar, 22.00 časa

Dva sata pre gostovanja Real Sosijedadu, Barselona je dobila najlepše moguće vesti o toliko čekanom porazu Real Madrida! Pobeda u Baksiji bi značila i povratak Katalonaca na čelo tabele. Atletiko i Real su se ranije okliznuli u San Sebastijanu, pa je Barsa i sa te strane bila upozorena da je očekuje težak meč i pristup meču je bio na maksimalnom nivou. Ipak, već neko vreme se nad Kataloncima nadvijao neki oblak sumnje. Spekulisalo se o naelektrisanoj atmosferi u ekipi, nezadovoljstvu ključnih igrača trenerom Luisom Enrikeom. Pritisak je izgleda slomio popualrnog Luća te večeri. Kako drugačije objasniti njegov potez da na vrućem gostovanju poput Anoete ostavi na klupi Mesija, Nejmara, Pikea, Rakitića, Danija Alvesa... Vratilo mu se kao bumerang. Autogolom Đordija Albe, Barselona je poražena, a iz Mesija i Nejmara koji su ušli u igru je kuljalo nezadovoljstvo. U katalonskom timu je buknuo požar! Prvi je ceh poraza na Anoeti platio sportski direktor Andoni Zubizareta, najveći “sponzor” dovođenja Enrikea na klupu. Izgledalo je kao priprema terena za otkaz mladom treneru. Mesi je zapalio svlačionicu i atmosferu kada se sledećeg dana nije pojavio na treningu. Ipak, senatori poput Ćavija, Pikea i Inijeste su odreagovali sjajno i inicirali ključni sastanak sa trenerom. Enrike je progutao ponos, prestao da trenira strogoću na Mesiju i prestao sa nepopularnim i usiljenim sistemom rotacije. Situacija je ispeglana i ispostavilo se da je to bila incijalna kapisla za ekploziju Barselone u nastavku sezone. Blaugrana procvetala! Pobede nad najtežim rivalom Atletikom u Kupu kralja su lansirale Katalonce, proradio je Suarez, Nejmar pružao najbolje igre od dolaska na Kamp Nou, a Leo Mesi zaigrao u onom svom rtimu vanzemaljca i otpočeo teror protivničkih golmana. Od 4. januara, Barsa je zabeležila 17 pobeda u 18 utakmica! Samo je Malaga nekako uspela da izbaci iz koloseka zahuktalu katalonsku lokomotivu. Barsa je okrenula situaciju za 180 stepeni, a atomski triling u napadu je potpuno zasenio Realove triling egzekutora. Od kada je krenuo period Realove krize i nova godina, njegove udarne igle Ronaldo, Bejl i Benzema su zajedno sakupili 20 golova i osam asistencija. Na drugoj strani razgoropađeni Leo Mesi je za taj isti vremenski period sam upisao 20 golova i 12 asistencija!

ŠTA KAŽE STATISTIKA?

Tradicija je na strani Madriđana koji su u 169. prvenstvenih odmeravanja snaga zabeležili 71 pobedu naspram 66 trijumfa Barselone, uz 32 remija i gol-razliku 277:266. Kraljevski klub je uspešniji i na svim nivoima jer imaju tri pobede više – 92:89. Real je bolji bio i na poslednjih 10 mečeva (5-2-3), a jesenas je na Bernabeu slavio sa 3:1 što bi moglo da bude veoma značajno u slučaju identičnog broja bodova na kraju lige.

Od kada su Leo Mesi i Kristijano Ronaldo „preuzeli“ El klasiko u svoje noge, spektakl je zagarantovan. Poslednji put veliki derbi završen je bez golova još u novembru 2002. godine, a na poslednjih deset čak osam puta viđeno je tri i više pogodaka. Prošle godine u ovo vreme, bilo ih je čak sedam na travi Bernabeua!

Argentinac i Portugalac će, naravno, i ovoga puta biti u centru pažnje. Sa 21 golom na 29 mečeva (14 u 17 prvenstvenih duela), Mesi je najbolji strelac u istoriji „klasika“. Na drugoj strani, otkako je u Cirihu dobio drugu uzastopnu Zlatnu loptu Kristijano Ronaldo kao da je „prikočio“, pa je u 2015. „upisao“ za sada „samo“ devet golova. Uz podatak da je na 22 derbija postigao 14 pogodaka, ali samo šest u Primeri. I da ga je Mesi čak i prestigao na listi strelaca u španskom šampionatu (32:30)! Iako je CR7 u novembru imao 13 golova prednosti u odnosu na najvećeg rivala. Ipak, Portugalac je mnogo puta dokazao da je najopasniji kada ga otpisuju... U prvih 12 mečeva protiv Barse, Ronaldo je dao samo tri gola, ali u sledećih 12 je čak 11 puta tresao mrežu Katalonaca. Mesi je od dolaska Ronalda u Madrid 23 puta igrao protiv Reala i postigao 16 golova.

Dakle, osim borbe za Primeru i i osim toga što večerašnji epilog može uticati i na epilog u Ligi šampiona, ovo je i duel u kojem se Mesi i Ronaldo bore za Pićići trofej, odnosno Zlatnu kopačku Evrope s obzirom da su neuhvatljivi za ostatak Evrope. Na talonu je mnogo trofeja...

Što se sastava ekipa tiče, više problema ima Karlo Anćeloti kojem nedostaje Hames Rodrigez, a punu formu još nisu dostigli roviti Modrić i Ramos. Kod domaćina je neizvestan Buskets, pa će Luis Enrike umesto nejga staviti “Pekmena” Maskerana, kojem je to prirodna pozicija.

Prvi i poslednji zvižduk na velikom spektaklu rezervisan je za Antonija Migela Mateu Lahoza, 38-godišnjeg arbitra koji je već vodio dva derbija i oba su pripala Realu. Prvi u Superkupu 2012. godine, drugi u finalu Kupa kralja 2014. Ovo će mu, međutim, biti debi u prvenstvenim susretima, ali i na Nou Kampu.

El klasiko, utakmica koja se ne propušta.

BARSELONA – REAL MADRID (21.00)

Stadion: Nou Kamp (98.000)
Sudija: Mateu Lahoz.

BARSELONA (4-3-3): Bravo – D. Alves, Pike, Matje, Alba – Maskerano, Rakitić, Inijesta – Mesi, Nejmar, Suarez

REAL MADRID (4-3-3): Kasiljas – Karvahal, S. Ramos, Pepe, Marselo – Modrić, Kros, Isko – K. Ronaldo, Benzema, Bejl

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Navijac

23.03.2015 01:59

2:1 Koliko li samo Real placa Barceloni ove instrukcije iz fudbala?

ODGOVORITE