Огромна количина антибиотика у месу

Велика потражња за месом широм свијета довела је до тога да се у свињећем, говеђем и пилећем месу налази огромна количина антибиотика, резултати су нове студије објављене у америчком журналу Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес.

Свијет 22.03.2015 | 14:00
Огромна количина антибиотика у месу

Узгајивачи свиња широм свијета користе чак четири пута више антибиотика од узгајивача говеда, а слична је ситуација и кад је пилеће месо у питању.

Антибиотици служе у сврхе: они помажу дебљању и товљењу стоке, те животиње држе здравим у пренапученим условима у којима се болести и инфекције шире јако брзо.

Године 2010. узгајивачи стоке широм свијета користили су више од 63 тоне антибиотика, а до 2030. године, истраживачи претпостављају како ће овај број нарасти на чак 105 тона.

"Људи се богате и желе јести све више меса. Антибиотици им то обезбјеђују", каже за Хуффингтон Пост Тхомас Ван Боецкел, епидемиолог са Универзитета у Принцетону и аутор ове студије.

Конзумирање меса пуног антибиотика је велика пријетња за човјечанство. Излагање људи антибиотицима кроз конзумирање оваквог меса доводи до отпорности и стварања имунитета на супербактерије, мутирани тип бактерија за које истраживачи вјерују како би до 2050. године могле убити до 10 милиона људи.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хаха

22.03.2015 13:17

Ал ја постим... :))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

22.03.2015 13:49

И ја.

ОДГОВОРИТЕ