Све мање бруцоша на приватним факултетима

Број ученика који одлучују да школовање наставе на приватним универзитетима и факултетима у РС у константном је паду, показују подаци Министарства просвјете и културе РС.

Република Српска 20.03.2015 | 09:20
Све мање бруцоша на приватним факултетима

У посљедње три академске године на седам приватних универзитета уписано је укупно 5.560 студената, од којих је у академској 2011/12. уписано 2.144, у 2012/13. тај број је 1.788, а у академској 2013/14. години уписано је 1.632 студената.

Слична ствар је и у приватним високим школама, које из године у годину уписују мање студената. На девет, колико их има у РС, у академској 2011/12. години уписано је 1.089, у академској 2012/13. години 1.013, а у академској 2013/14. уписано је тек 653 студената.

Директори ових установа сматрају како су двије ствари кључне а то је тешка економска и материјална ситуација, као и лоша демографска слика па факултете, без обзира да ли су јавни или приватни, похађа све мање студената.

"Испунили смо задате квоте и ове и прошле године, али оне су минималне. Сматрам да мањем броју уписаних доприноси економска ситуација и само стање у привреди. Ако се ствар гледа демографски, долазе генерације из периода када се рађало веома мало дјеце", каже Радован Клинцов, директор Универзитета за пословне студије у Бањалуци.

Према његовим ријечима, мања заинтересованост студената за приватне факултете јасно показује како су приче о томе да они праве хиперпродукцију диплома неистините.

"Примјера ради, бањалучки Правни факултет уписује 400 студената, а ми смо у прву годину уписали 27. Ово најбоље показује гдје и ко у РС прави огроман број кадрова", изјавио је Клинцов.

Слично мисли и Младен Миросављевић, директор БЛЦ-а, такође приватне образовне установе у Бањалуци, додајући да родитељи и дјеца све чешће постављају себи питање вриједи ли студирати.

"Данас можете завршити средњу школу, похађати два универзитета и имати пет доктората из било које области, а посао је све теже наћи и до њега је изузетно тешко доћи, тако да многи не виде разлог зашто би студирали. Такође, свему томе доприноси и економска ситуација", истакао је Миросављевић.
Он не сматра да је цијена школарине један од разлога што се све мање средњошколаца одлучује за приватне факултете.

"Није јефтино студирање ни на државним факултетима. Ако би се извела рачуница колико кошта студирање на неком од најтраженијих државних факултета и на оним приватним дошло би се до прилично сличне цифре сем ако се не ради о студентима који су на буџету и који имају неке друге изворе финансирања", рекао је Миросављевић.

Иначе, подаци Министарства показују како јавни универзитети како-тако успијевају да одрже број уписаних студената са тенденцијом благог раста.

Универзитет у Бањалуци је за три године уписао 9.844 студента, а Универзитет у Источном Сарајеву 7.350 студената.

Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, сматра како студенти имају веће повјерење и већу сигурност у јавне универзитете и у кадрове који на њима раде.

"Кроз цијелу годину представљамо програме будућим студентима. Настојимо да имамо актуелне програме и пратимо свјетске трендове гдје јачамо наше лабораторије па се студенти могу укључити у истраживања. Битна ствар за студенте у овој кризи је и то што је на нашим факултетима школовање готово бесплатно", оцијенио је Грујић.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалан

20.03.2015 09:00

Јест да је уписано мање али ће на крају бити више оних који су дипломирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Публициста

20.03.2015 11:43

Већа корупција и криминал је на државним факултетима. О томе нико не пише нити то спомиње. Имате приватне фаултете гдје је цијена школарине 2000 или 3000 КМ и професор не смије узети марку јер би га менаџемент факултета одмах одпустио. Зашто је мање студената на приватним факултетима? - Због тога што је ту итекако уведено реда - платиш 2 или 3 миље и опет ти ваља добро учити да би положио испит. Овако исплатније је неризирковати одеш на државни факс ништа не платиш и те 3 миље подјелиш професорима преко политичких линија и ето дипломе. Државни факултети су тотално дезорганизовани. Ту се не зна ни ко пије ал студенти плаћају. Услови студирања су равни нули. Професори су сви политички обојени и њихова предавања претежно личне на политичке трибине. На државним факултетима имате бахатост и један јавашлук појединих професора који се иживљавају на студентима. Тога нема на приватном факултету. Приватни факултети јесу у почетној фази били Ж-класа али вјерујте да се то временом исправило и да је тренутно обрнута ситуација. Приватни факултети су предмет свих контрола и праћења док државни нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бпоповиц

20.03.2015 16:58

Ахахаха ваља ти добро уцити да полозис... како да не...ваља ти добро процитати скрипту да полозис! Не казе се дзаба колико рата имас до краја...

Name

мисирац

20.03.2015 18:27

Па сто нисте заврсили факултет са 20 година кад треба да се уци, а не са 40-50 кад се само гледа уплата рате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијана

20.03.2015 20:33

Ма какав Клинцов и његове приче.Укинути све приватне факултете.Он се обогати на стварању дебила од омладине. На велику жалост такви данас и почињу радити прије оних са државног.Купиш диплому ,купиш посао...

ОДГОВОРИТЕ