Открити и починиоце злочина над Србима

Посланик СНС-а Милован Дрецун изјавио је данас, поводом хапшења осморице осумњичених за злочине над сребреничким бошњацима, да је та партија опредељена за откривање свих злочина који су почињени на територији бивше Југославије и позвао је Тужилаштво за ратне злочине да открије и починиоце тих дела над Србима.

Србија 19.03.2015 | 16:56
Открити и починиоце злочина над Србима

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије рекао да СНС сматра да је за помирење, просперитет и будућност региона изузетно важно да злочини буду откривени, а одговорни за то процесуирани.

"Посебно поздрављамо сарадњу Тужилаштва за ратне злочине из Београда са надлежним органима БИХ на поменутом случају, али изражавамо жаљење јер не можемо да дођемо до довољно информација које би указале да та сарадња није једностана и да се не ради само о хапшењу Срба који су осумњичени за почињене злочине", истакао је Дрецун.

Он је изнео податке који, како је рекао, наводе на такав закључак.

"Суд у БИХ је од свог формирања 2003. оптужио 256 Срба, правоснажно је окончано 135 претреса, а у Хагу 90 Срба је правоснажно осуђено, укупно на 2.647 година робије за ратне злочине", навео је Дрецун.

Он је указао на то да су пред судом у БИХ 34 Бошњака осуђена на 213 година, а њих петорица у Хагу на 41 годину, с тим што је Насер Орић ослобођен.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је поводом хапшења осморице осумњичених рекао да жртве неће бити заборављене, подсетио је Дрецун, рекавши да је ипак веома узнемирени чињеницом да је више од 3.260 Срба убијено у Подрињу од 1992 до 1995. године.

"Сматрамо да ти злочини морају да буду откривени, као и они који су их починили и да буду процесуирани. СНС обећава јавности да те злочине никада неће да заборави и да ће искоритисти све механизме државе који стоје на располагању да они који су одговорни за те злочине над Србима буду откривени и процеусирани", рекао је он.

Дрецун је подсетио на случај када је српска мајка са дететом у наручју и са још једним дететом покушавала да се домогне Србије и када јој је дете у наручју убијено.

"Починилац тог гнусног убиства није откривен, они који су одсекли главе петорици Срба који су бранили своја огњишта нису откривени, нису процесуирани, зато чекамо да Вукчевић одржи обећање које је дао да те жртве неће бити заборављене", закључио је Дрецун.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

19.03.2015 16:21

Кад и задњи кухар буде у затвору,можда ће неко од других бити приведен а не осумљичен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

19.03.2015 19:07

Дрецуно... Србија је похапсила више Срба него све земље у окружењу.

ОДГОВОРИТЕ