Otkriti i počinioce zločina nad Srbima

Poslanik SNS-a Milovan Drecun izjavio je danas, povodom hapšenja osmorice osumnjičenih za zločine nad srebreničkim bošnjacima, da je ta partija opredeljena za otkrivanje svih zločina koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije i pozvao je Tužilaštvo za ratne zločine da otkrije i počinioce tih dela nad Srbima.

Srbija 19.03.2015 | 16:56
Otkriti i počinioce zločina nad Srbima

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da SNS smatra da je za pomirenje, prosperitet i budućnost regiona izuzetno važno da zločini budu otkriveni, a odgovorni za to procesuirani.

"Posebno pozdravljamo saradnju Tužilaštva za ratne zločine iz Beograda sa nadležnim organima BIH na pomenutom slučaju, ali izražavamo žaljenje jer ne možemo da dođemo do dovoljno informacija koje bi ukazale da ta saradnja nije jednostana i da se ne radi samo o hapšenju Srba koji su osumnjičeni za počinjene zločine", istakao je Drecun.

On je izneo podatke koji, kako je rekao, navode na takav zaključak.

"Sud u BIH je od svog formiranja 2003. optužio 256 Srba, pravosnažno je okončano 135 pretresa, a u Hagu 90 Srba je pravosnažno osuđeno, ukupno na 2.647 godina robije za ratne zločine", naveo je Drecun.

On je ukazao na to da su pred sudom u BIH 34 Bošnjaka osuđena na 213 godina, a njih petorica u Hagu na 41 godinu, s tim što je Naser Orić oslobođen.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je povodom hapšenja osmorice osumnjičenih rekao da žrtve neće biti zaboravljene, podsetio je Drecun, rekavši da je ipak veoma uznemireni činjenicom da je više od 3.260 Srba ubijeno u Podrinju od 1992 do 1995. godine.

"Smatramo da ti zločini moraju da budu otkriveni, kao i oni koji su ih počinili i da budu procesuirani. SNS obećava javnosti da te zločine nikada neće da zaboravi i da će iskoritisti sve mehanizme države koji stoje na raspolaganju da oni koji su odgovorni za te zločine nad Srbima budu otkriveni i proceusirani", rekao je on.

Drecun je podsetio na slučaj kada je srpska majka sa detetom u naručju i sa još jednim detetom pokušavala da se domogne Srbije i kada joj je dete u naručju ubijeno.

"Počinilac tog gnusnog ubistva nije otkriven, oni koji su odsekli glave petorici Srba koji su branili svoja ognjišta nisu otkriveni, nisu procesuirani, zato čekamo da Vukčević održi obećanje koje je dao da te žrtve neće biti zaboravljene", zaključio je Drecun.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

19.03.2015 16:21

Kad i zadnji kuhar bude u zatvoru,možda će neko od drugih biti priveden a ne osumljičen.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

19.03.2015 19:07

Drecuno... Srbija je pohapsila više Srba nego sve zemlje u okruženju.

ODGOVORITE