Министар значи бити слуга свом народу

Нешто више од 150 дана требало је да се постигне договор у вези са формирањем власти у БиХ, а високи представник у БиХ Валентин Инцко је рекао да је "срамота да је тако дуго трајало".

Босна и Херцеговина 19.03.2015 | 22:45
Министар значи бити слуга свом народу

“То је заиста срамота да је тако дуго трајало. Грци су имали изборе у јануару, а два дана послије су имали владу. Енглези имају изборе у четвртак, а у понедјељак већ имају нову владу. Прошли пут су чекали пет дана на формирање владе па су се стидјели. Министар значи слуга и он треба служити народу. Грађани траже да се рјешавају битни проблеми грађана”, рекао је Инцко.

Много нефлексибилности, изричитости и разлика је испливало на површину током преговора.

“Изгледа да је то дало могућност странкама за сазријевање ситуације и мислим да је СДА попустила највише. Сада је вријеме да се окрене ново поглавље и почне непрекидан рад. Обавеза према ЕУ нема разлога да чека с имплементацијом”, каже високи представник.

Већ седмицама посланици СНСД-а напуштају сједницу због Шефика Џаферовића, сада имамо и проблем недостатка кворума у Вијећу народа БиХ. Инцко је затражио од странака да обезбиједе неометан рад институција, казавши да је блокада неприхватљива.

“Прошле године СДА је напустила парламент и то је неприхватљиво, јер у парламенту се требају наћи рјешења. Посланици су добили повјерење на изборима за рад, а не за нерад”, рекао је високи представник у Босни и Херцеговини.

Дато је зелено свјетло за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању. Британско-њемачку иницијативу многи доживљавају као "посљедњи воз" за Европу. На питање хоћемо ли се укрцати на њега, Инцко је рекао да мисли да није посљедњи воз, али Европа снажно куца на капију БиХ и ту капију треба отворити. 

“Треба све убрзати и треба кооперирати с Европом која је понудила своју руку”, поручио је Инцко.

Сада су пред надлежнима бројне обавезе, које - једну по једну - ваља испуњавати. Хоће ли Европа имати разумијевања и стрпљења, уколико опет дође до застоја сљедеће је питање које је постављено високом представнику у БиХ.

“О томе не смијемо размишљати, вјерујем да ће политичари испунити своје обавезе јер су сви добровољно, без икаквих притисака и пријетњи, потписали изјаву и рекли да су опредијељени за европски пут. Мислим да су грађани свјесни важности. Неки политичари своју љубав према Европи, о којој увијек причају, требају доказати”, одговорио је Инцко.

(Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

недјо2

19.03.2015 11:37

Ходи куци цовјеце па ти зарадис ни папа ти није раван примању свеје то васе масло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

19.03.2015 16:24

Хеј. Зар је овај јос високи представник. Колико му је требало да се огласи. Оспорава другима све оно сто је и сам требао да предузима. Но цоммент.

Name

камелеон

19.03.2015 13:25

Против сам било какве опструкције у вршењу власти, појединаца или странака. Сјетимо се опструкције чланова СДА у истом дому када је на дневном реду био већ заборављени матични број и закон о пребивалишту и боравишту грађана. Овај ниски није једне ријечи критике изјавио у вези тога.Зашто сада прича ако је чутао у оно вријеме? Иди кући човјече, зарадио се доста новца у овој несрећној земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крим дрекавац

19.03.2015 14:10

Министар значи бити слуга свом народу, а не проклети мафијас који це убити само да настави да краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

19.03.2015 14:35

То ти из личног искуства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.03.2015 14:53

Код нас министар знаци лопов према свом народу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Музем по кућама

19.03.2015 15:05

Код насих људи бити министар значи мусти народ на свим фронтовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.03.2015 16:12

А шта ми ти Инцко више радиш у БИХ?Сем што узимаш цца 25000еура МЕСЕЧНО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гробар

19.03.2015 17:15

Гдје сад овог ископаше.

ОДГОВОРИТЕ