Ministar znači biti sluga svom narodu

Nešto više od 150 dana trebalo je da se postigne dogovor u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, a visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao da je "sramota da je tako dugo trajalo".

Bosna i Hercegovina 19.03.2015 | 22:45
Ministar znači biti sluga svom narodu

“To je zaista sramota da je tako dugo trajalo. Grci su imali izbore u januaru, a dva dana poslije su imali vladu. Englezi imaju izbore u četvrtak, a u ponedjeljak već imaju novu vladu. Prošli put su čekali pet dana na formiranje vlade pa su se stidjeli. Ministar znači sluga i on treba služiti narodu. Građani traže da se rješavaju bitni problemi građana”, rekao je Incko.

Mnogo nefleksibilnosti, izričitosti i razlika je isplivalo na površinu tokom pregovora.

“Izgleda da je to dalo mogućnost strankama za sazrijevanje situacije i mislim da je SDA popustila najviše. Sada je vrijeme da se okrene novo poglavlje i počne neprekidan rad. Obaveza prema EU nema razloga da čeka s implementacijom”, kaže visoki predstavnik.

Već sedmicama poslanici SNSD-a napuštaju sjednicu zbog Šefika Džaferovića, sada imamo i problem nedostatka kvoruma u Vijeću naroda BiH. Incko je zatražio od stranaka da obezbijede neometan rad institucija, kazavši da je blokada neprihvatljiva.

“Prošle godine SDA je napustila parlament i to je neprihvatljivo, jer u parlamentu se trebaju naći rješenja. Poslanici su dobili povjerenje na izborima za rad, a ne za nerad”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Dato je zeleno svjetlo za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Britansko-njemačku inicijativu mnogi doživljavaju kao "posljednji voz" za Evropu. Na pitanje hoćemo li se ukrcati na njega, Incko je rekao da misli da nije posljednji voz, ali Evropa snažno kuca na kapiju BiH i tu kapiju treba otvoriti. 

“Treba sve ubrzati i treba kooperirati s Evropom koja je ponudila svoju ruku”, poručio je Incko.

Sada su pred nadležnima brojne obaveze, koje - jednu po jednu - valja ispunjavati. Hoće li Evropa imati razumijevanja i strpljenja, ukoliko opet dođe do zastoja sljedeće je pitanje koje je postavljeno visokom predstavniku u BiH.

“O tome ne smijemo razmišljati, vjerujem da će političari ispuniti svoje obaveze jer su svi dobrovoljno, bez ikakvih pritisaka i prijetnji, potpisali izjavu i rekli da su opredijeljeni za evropski put. Mislim da su građani svjesni važnosti. Neki političari svoju ljubav prema Evropi, o kojoj uvijek pričaju, trebaju dokazati”, odgovorio je Incko.

(N1)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

nedjo2

19.03.2015 11:37

Hodi kuci covjece pa ti zaradis ni papa ti nije ravan primanju sveje to vase maslo

ODGOVORITE
Name

Snaga Naroda

19.03.2015 16:24

Hej. Zar je ovaj jos visoki predstavnik. Koliko mu je trebalo da se oglasi. Osporava drugima sve ono sto je i sam trebao da preduzima. No comment.

Name

kameleon

19.03.2015 13:25

Protiv sam bilo kakve opstrukcije u vršenju vlasti, pojedinaca ili stranaka. Sjetimo se opstrukcije članova SDA u istom domu kada je na dnevnom redu bio već zaboravljeni matični broj i zakon o prebivalištu i boravištu građana. Ovaj niski nije jedne riječi kritike izjavio u vezi toga.Zašto sada priča ako je čutao u ono vrijeme? Idi kući čovječe, zaradio se dosta novca u ovoj nesrećnoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

krim drekavac

19.03.2015 14:10

Ministar znači biti sluga svom narodu, a ne prokleti mafijas koji ce ubiti samo da nastavi da krade.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

19.03.2015 14:35

To ti iz ličnog iskustva?

ODGOVORITE
Name

Goran

19.03.2015 14:53

Kod nas ministar znaci lopov prema svom narodu!!!

ODGOVORITE
Name

Muzem po kućama

19.03.2015 15:05

Kod nasih ljudi biti ministar znači musti narod na svim frontovima.

ODGOVORITE
Name

007

19.03.2015 16:12

A šta mi ti Incko više radiš u BIH?Sem što uzimaš cca 25000eura MESEČNO?

ODGOVORITE
Name

grobar

19.03.2015 17:15

Gdje sad ovog iskopaše.

ODGOVORITE