Формирање Савјета министара 27. марта?

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је наду да ће 27. марта бити створени услови да се сазове сједница Представничког дома парламента БиХ, на којој ће бити потврђено именовање Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 19.03.2015 | 11:39
Формирање Савјета министара 27. марта?

Човић је, уочи данашње сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ, на којој би требало да буде потврђен састав нове Владе ФБиХ, рекао да, с обзиром на тешко стање у свим областима и ресорима које дочекује нову власт, није превише оптимистичан да ће услиједити брзе и корјените промјене.

Хрватски члан Предсједништва БиХ је за "Дневни аваз" рекао да ће се лично трудити да буде вјетар у леђа новој власти.

Он сматра да промјена у раду федералне Владе не може бити без измјена Закона о државним службеницима, које ће омогућити да се промјеном министара мијења и остала структура у министарствима.

"Ми желимо да до краја ријешимо питања свих оних именовања, агенција и јавних предузећа која су у катастрофалном стању и мислим да ћемо на првој сједници Владе ФБиХ морати да донесемо одлуку о разрјешењу управа и надзорних одбора, и именовати вршиоце дужности да би се тај процес ставио у оквире закона и дала шанса да се направи успјех", рекао је Човић.

Према његовим ријечима, приоритет нове федералне Владе је усвајање буџета ФБиХ за ову годину, а за тај посао имају свега седам дана.

Човић очекује да ће веома брзо бити урађен и ребаланс тог буџета, односно свођење потрошње у реалније оквире.

Као један од приоритета нове Владе ФБиХ, Човић је навео и ревизију борачких права, као и поништење свих незаконито донесених одлука у том ресору.

Он наглашава да је недолазак делегата СНСД-а и ДНС-а на сједницу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ велико искушење за нову власт у БиХ, о чему је разговарао и са бошњачким чланом Предсједништва БиХ и замјеником предсједника СДА БиХ Бакиром Изетбеговићем.

"Ако у неким правилницима, законима, у одлукама, у пословнику пише да опозиција има водећу позицију у некој комисији, онда то морамо поштовати. Нема нико право никаквом већином изгласати другачије. Ако ћемо на тај начин кршити било које одлуке које смо претходно доносили и дефинисали, онда се бојим да нисмо на добром путу", каже Човић.

Он је потврдио да ће чланови Предсједништва БиХ, током посјете Словенији почетком сљедеће седмице, са словеначким руководством разговарати о свим отвореним питањима између БиХ и Словеније, а посебно о штедњи грађана из БиХ у Љубљанској банци, те о проблемима са компанијама "Туш" и "Капис".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ма јах...

19.03.2015 11:45

Е мој Драгане, јабуко са гране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цавара

19.03.2015 11:49

Које убијо Јозу Леутара

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода јуниор

19.03.2015 11:55

тражи те Баја да те ишамара што си га издрадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

да видимо

19.03.2015 12:03

Господа из Савеза за промјене имају велике могуцности изволите реализујте обецања, народ цека и гледа. Знаци афера пепак, царине, Бирац и имају они јос у ствари код њих ниста није цисто. Имате историјску прилику. Све осим тога је тотална пропаст и разоцарење

ОДГОВОРИТЕ