Formiranje Savjeta ministara 27. marta?

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će 27. marta biti stvoreni uslovi da se sazove sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj će biti potvrđeno imenovanje Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 19.03.2015 | 11:39
Formiranje Savjeta ministara 27. marta?

Čović je, uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebalo da bude potvrđen sastav nove Vlade FBiH, rekao da, s obzirom na teško stanje u svim oblastima i resorima koje dočekuje novu vlast, nije previše optimističan da će uslijediti brze i korjenite promjene.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je za "Dnevni avaz" rekao da će se lično truditi da bude vjetar u leđa novoj vlasti.

On smatra da promjena u radu federalne Vlade ne može biti bez izmjena Zakona o državnim službenicima, koje će omogućiti da se promjenom ministara mijenja i ostala struktura u ministarstvima.

"Mi želimo da do kraja riješimo pitanja svih onih imenovanja, agencija i javnih preduzeća koja su u katastrofalnom stanju i mislim da ćemo na prvoj sjednici Vlade FBiH morati da donesemo odluku o razrješenju uprava i nadzornih odbora, i imenovati vršioce dužnosti da bi se taj proces stavio u okvire zakona i dala šansa da se napravi uspjeh", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, prioritet nove federalne Vlade je usvajanje budžeta FBiH za ovu godinu, a za taj posao imaju svega sedam dana.

Čović očekuje da će veoma brzo biti urađen i rebalans tog budžeta, odnosno svođenje potrošnje u realnije okvire.

Kao jedan od prioriteta nove Vlade FBiH, Čović je naveo i reviziju boračkih prava, kao i poništenje svih nezakonito donesenih odluka u tom resoru.

On naglašava da je nedolazak delegata SNSD-a i DNS-a na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH veliko iskušenje za novu vlast u BiH, o čemu je razgovarao i sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i zamjenikom predsjednika SDA BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Ako u nekim pravilnicima, zakonima, u odlukama, u poslovniku piše da opozicija ima vodeću poziciju u nekoj komisiji, onda to moramo poštovati. Nema niko pravo nikakvom većinom izglasati drugačije. Ako ćemo na taj način kršiti bilo koje odluke koje smo prethodno donosili i definisali, onda se bojim da nismo na dobrom putu", kaže Čović.

On je potvrdio da će članovi Predsjedništva BiH, tokom posjete Sloveniji početkom sljedeće sedmice, sa slovenačkim rukovodstvom razgovarati o svim otvorenim pitanjima između BiH i Slovenije, a posebno o štednji građana iz BiH u Ljubljanskoj banci, te o problemima sa kompanijama "Tuš" i "Kapis".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ma jah...

19.03.2015 11:45

E moj Dragane, jabuko sa grane...

ODGOVORITE
Name

Cavara

19.03.2015 11:49

Koje ubijo Jozu Leutara

ODGOVORITE
Name

doda junior

19.03.2015 11:55

traži te Baja da te išamara što si ga izdradio

ODGOVORITE
Name

da vidimo

19.03.2015 12:03

Gospoda iz Saveza za promjene imaju velike mogucnosti izvolite realizujte obecanja, narod ceka i gleda. Znaci afera pepak, carine, Birac i imaju oni jos u stvari kod njih nista nije cisto. Imate istorijsku priliku. Sve osim toga je totalna propast i razocarenje

ODGOVORITE