Како живе милионери, који нигдје не раде!

Укупно 21 члан из двије породице из БиХ под лупом је полиције у Хрватској, која истражује како је могуће да на рачунима у хрватским банкама имају милионе евра, кад их већина не ради у Италији, гдје иначе живе.

Регион 19.03.2015 | 07:50
Како живе милионери, који нигдје не раде!

Истрага је обавијена велом тајне, али је "процурило" да се ради о особама са дебелим полицијским досијеом у италијанској полицији.

Клупко је почело да се одмотава након што су нека од ових лица почела да купују некретнине у Средњој Далмацији, што је постало сумњиво јер је ријеч о особама које су, у већини случајева, незапослене.

Због тога им је, наредбом судова, новац блокиран у хрватским банкама, јер се сумња да потиче од разних криминалних активности извршених у Италији.

"Своте које су хрватски судови блокирали у банкама у овом случају су огромне, а раду се о сумњи на прање новца", навели су полицијски извори.

Незванично, УСКОК сумња да је 21 члан те двије бх. породице на своје рачуне у посљедњих седам година положио чак 5,4 милиона евра.
Износи које су чували у банкама су варирали, а "тешки" су и до чак пола милиона евра у појединачној трансакцији.

"Држављани БиХ, од којих скоро нико нема трајно запослење, настањени су у Италији, углавном код Торина, али их неколико долази у Хрватску и купује некретнине на подручју Средње Далмације", наводе полицијски извори.

Већина тих бх. држављана настањена је у Италији, а само један има пријављено боравиште у Хрватској и ријеч је о жени С.Х. (59), која се, ипак, повремено користи и другим именом и презименом иницијала А.С.

С.Х., за коју УСКОК тврди да није запослена, у посљедњих неколико година на своје рачуне у једној хрватској банци положила је, кроз неколико уплата, више од милион евра.

Повод за истрагу био је то што је С.Х. банци најавила подизање неколико стотина хиљада евра да би купила некретнине. Њена рођака Р.Х. (64), која живи у Торину, у двије хрватске банке уплатила је чак 1,2 милион евра.

Одмах након дојаве о сумњивим трансакцијама, хрватска полиција је од италијанских колега затражила и добила низ "богатих" података: неки од чланова ове двије породице су чак и били у италијанским затворима.

Пријављени су или су пак иза решетака лежали због крађа, кориштења дјеце за просјачење, али и због оружја, илегалног пословања са отпадом, превара, отмица, изнуда, па чак и убистава.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ННН

19.03.2015 09:28

Ово је бас интересантно,дозволили су да полозе паре на рацун,тад нису питали за поријекло,сад је проблем кад зеле да га дигну.Да ли це јос понеко са ових насих простора имати исти проблем са својим парицама склоњеним ко зна гдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

19.03.2015 09:54

Шта се чудиш. Тако раде банкари. Намами те да уложиш новац, а после ти навуку полицију на врат.

Name

родјо

21.03.2015 07:15

Вец сам неколико пута о томе писао.Сви који донесу у ЦХ банке милионе радо их прихвате,али кад треба подици тад настају проблеми.Њиховим банкама су безбједоносне слузбе доставиле све податке о клијенту.Тако да знате да они знају све,цак могу да вам казу каква вам је крвна слика.Украдено,отето,проклето,крадес од свог народа и бацас у рупу без дна.Тако елите помазе и субвенцијонисе ЦХ привреду.

ОДГОВОРИТЕ