Kako žive milioneri, koji nigdje ne rade!

Ukupno 21 član iz dvije porodice iz BiH pod lupom je policije u Hrvatskoj, koja istražuje kako je moguće da na računima u hrvatskim bankama imaju milione evra, kad ih većina ne radi u Italiji, gdje inače žive.

Region 19.03.2015 | 07:50
Kako žive milioneri, koji nigdje ne rade!

Istraga je obavijena velom tajne, ali je "procurilo" da se radi o osobama sa debelim policijskim dosijeom u italijanskoj policiji.

Klupko je počelo da se odmotava nakon što su neka od ovih lica počela da kupuju nekretnine u Srednjoj Dalmaciji, što je postalo sumnjivo jer je riječ o osobama koje su, u većini slučajeva, nezaposlene.

Zbog toga im je, naredbom sudova, novac blokiran u hrvatskim bankama, jer se sumnja da potiče od raznih kriminalnih aktivnosti izvršenih u Italiji.

"Svote koje su hrvatski sudovi blokirali u bankama u ovom slučaju su ogromne, a radu se o sumnji na pranje novca", naveli su policijski izvori.

Nezvanično, USKOK sumnja da je 21 član te dvije bh. porodice na svoje račune u posljednjih sedam godina položio čak 5,4 miliona evra.
Iznosi koje su čuvali u bankama su varirali, a "teški" su i do čak pola miliona evra u pojedinačnoj transakciji.

"Državljani BiH, od kojih skoro niko nema trajno zaposlenje, nastanjeni su u Italiji, uglavnom kod Torina, ali ih nekoliko dolazi u Hrvatsku i kupuje nekretnine na području Srednje Dalmacije", navode policijski izvori.

Većina tih bh. državljana nastanjena je u Italiji, a samo jedan ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj i riječ je o ženi S.H. (59), koja se, ipak, povremeno koristi i drugim imenom i prezimenom inicijala A.S.

S.H., za koju USKOK tvrdi da nije zaposlena, u posljednjih nekoliko godina na svoje račune u jednoj hrvatskoj banci položila je, kroz nekoliko uplata, više od milion evra.

Povod za istragu bio je to što je S.H. banci najavila podizanje nekoliko stotina hiljada evra da bi kupila nekretnine. Njena rođaka R.H. (64), koja živi u Torinu, u dvije hrvatske banke uplatila je čak 1,2 milion evra.

Odmah nakon dojave o sumnjivim transakcijama, hrvatska policija je od italijanskih kolega zatražila i dobila niz "bogatih" podataka: neki od članova ove dvije porodice su čak i bili u italijanskim zatvorima.

Prijavljeni su ili su pak iza rešetaka ležali zbog krađa, korištenja djece za prosjačenje, ali i zbog oružja, ilegalnog poslovanja sa otpadom, prevara, otmica, iznuda, pa čak i ubistava.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NNN

19.03.2015 09:28

Ovo je bas interesantno,dozvolili su da poloze pare na racun,tad nisu pitali za porijeklo,sad je problem kad zele da ga dignu.Da li ce jos poneko sa ovih nasih prostora imati isti problem sa svojim paricama sklonjenim ko zna gdje...

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

19.03.2015 09:54

Šta se čudiš. Tako rade bankari. Namami te da uložiš novac, a posle ti navuku policiju na vrat.

Name

rodjo

21.03.2015 07:15

Vec sam nekoliko puta o tome pisao.Svi koji donesu u CH banke milione rado ih prihvate,ali kad treba podici tad nastaju problemi.Njihovim bankama su bezbjedonosne sluzbe dostavile sve podatke o klijentu.Tako da znate da oni znaju sve,cak mogu da vam kazu kakva vam je krvna slika.Ukradeno,oteto,prokleto,krades od svog naroda i bacas u rupu bez dna.Tako elite pomaze i subvencijonise CH privredu.

ODGOVORITE