Дојене бебе су интелигентније

Вишемесечно дојење може да утиче на развој интелигенције, тврде бразилски истраживачи, наводећи да дојене бебе остварују боље резултате у школи и добијају боља радна места када порасту.

Здравље 19.03.2015 | 07:00
Дојене бебе су интелигентније

Вишемесечно дојење може да утиче на развој интелигенције, тврде бразилски истраживачи у студији објављеној данас у часопису Ланцет Глобал Хеалтх, наводећи да дојене бебе остварују боље резултате у школи и добијају боља радна места када порасту.

Истраживањем тима научника са Универзитета у Пелотасу било је обухваћено 3.500 беба рођених 1982. године које су дојене у распону од једног месеца до више од годину дана.

Они који су као бебе дојени дуже, имали су већи број бодова на тестовима интелигенције када су одрасли, а данас имају за трећину већу плату од просечне и образованији су.

Бразилски стручњаци су навели да су водили рачуна и о разним другим факторима који могу утицати на интелигенцију, као што је ниво образовања и доходак родитеља, тежине бебе на рођењу, старост мајке на порођају и чињеница да је пушила за време трудноће.

"Могући механизам који објашњава благотворни утицај мајчиног млека на интелигенцију је присуство засићених масних киселина дугог ланца које су од кључног значаја за развој мозга", казао је вођа истраживања др Бернардо Леса Хорта.

Он је истакао да, за разлику од претходних, бразилска студија нуди јединствен поглед јер обухвата дојиље из свих друштвених средина.

Светска здравствена организација већ годинама води кампању у корист дојења, које промовише као "најефикаснији начин" у заштити целокупног здравља детета.

СЗО препоручује доједње у првих шест месеци живота детета, али признаје да мање од 40 одсто беба у свету користи мајчино млеко.

У студији објављеној 2014. године у Аналима британског Краљевског друштва, британски научници су показали да дојење у трајању од три до 12 месеци има заштитни ефекат од кардиоваскуларних болести.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар