Просјачка мафија из БиХ прала новац?

Против просијачке мафије, која се састоји од 21 држављанина БиХ у Хрватској се спроводи истрага због сумње да су покушали да оперу новац куповином ексклузивних некретнина. Многи од њих у Италији осуђивани за крађе, искоришћавање деце за прошење, оружје, илегални бизнис с отпадом, преваре, отмице, изнуде, чак и убиства.

Регион 18.03.2015 | 08:05
Просјачка мафија из БиХ прала новац?

Како наводе загребачки медији, хрватски судови су у потпуној тајности, а на основи захтева Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК), пре неколико месеци почели са блокадама рачуна 21 члана две породице из БиХ у трима хрватским банкама.

Своте које су забележене и које је суд блокирао су неки од највећих износа које су хрватске институције икад блокирале због сумњи на прање новца.

Према подацима које је УСКОК добио о власницима рачуна, њих укупно 21, на своје су рачуне у Сплитској, Јадранској и Загребачкој банци у последњих седам година положили су 5,4 милиона евра.
 
Реч је држављанима БиХ трајно настањенима у Италији, углавном у околини Торина, од којих неколико њих долази у Хрватску где купују некретнине на подручју Средње Далмације.

Само једна од тих особа има пријављено боравиште у Хрватској, која према евиденцији полиције користи два индентитета. Службено је у Хрватској пријављена као С. Х. (59), а користи се и другим именом и презименом, А. С.

На сумњу да је у питању прање новца наводи чињеница да према УСКОК-овим налазима готово нико од њих нема стално запослење, односно извор прихода. Други разлог за сумњу је то што многи од њих у Италији имају подебели криминални досије.

Према подацима италијанске полиције и тамошње финанцијске полиције, неки од осумњиченика били су у затворима најчешће због крађа, искорићавања деце за прошење, недозвољене послове са отпадом, превара, али и отмица, изнуда, недозвољеног држања оружја, чак и убиства.

Како се наводи, и сам начин на који су се износи полагали у хрватске банке истражитељима је био врло чудан.

Неколико чланова породица долазило би заједно у филијале Сплитске, Јадранске или Загребачке банке, најчешће у Средњој Далмацији, те би тамо полагали велике своте евра. Износи су варирали од неколико десетина хиљада до чак пола милиона евра по трансакцији.

(Јутарњи лист)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИ СМО БОГОВИ

18.03.2015 07:50

Е САД ИМАМО И ПРОСЈАЧКУ МАФИЈУ, Е МИ СМО БОГОВИ. ТЕ ОБРАЗОВНА МАФИЈА, ТЕ ПОЛИТИЧКА МАФИЈА, ТЕ АУТО МАФИЈА ТЕ ЗДРАВСТВЕНА МАФИЈА, МЕ НЕМА ШТА НЕМАМО. А ТЕК НАШИ ПРЕДСТАВНИЦИ У ЈУЖНОЈ МАЕРИЦИ, НЕМА ТАМО НИ ЈЕДНОГ ШЕФА МАФИЈЕ ДА МУ НАШИ НЕ ЧИНЕ ГЛАВНИ ДИО ТИМА. ИМА ЧИМЕ ДАКЛЕ ДА СЕ ПОНОСИМО. САМО ПАМЕТИ И РАЗВОЈА МИ НЕМАМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик цоммерцедоо@гмаил.цом

25.08.2015 15:58

Па вјерујте имао сам прилику видјети те некретнине, аута која возе од 80 хиљада еура па до 150 хиљада еура, страсно је то када цовјек погледа, пола вијека идес у сколу, образујес се и ријетки су они који су успјели....? Засто је то тако? Па зато сто је друство гњило и јос није схватило ко је у град село или море досао. Они могу мјењати средине али себе не мјењају, тако да брзо мозете оцекивати нестанак дјеце итд.

ОДГОВОРИТЕ