Prosjačka mafija iz BiH prala novac?

Protiv prosijačke mafije, koja se sastoji od 21 državljanina BiH u Hrvatskoj se sprovodi istraga zbog sumnje da su pokušali da operu novac kupovinom ekskluzivnih nekretnina. Mnogi od njih u Italiji osuđivani za krađe, iskorišćavanje dece za prošenje, oružje, ilegalni biznis s otpadom, prevare, otmice, iznude, čak i ubistva.

Region 18.03.2015 | 08:05
Prosjačka mafija iz BiH prala novac?

Kako navode zagrebački mediji, hrvatski sudovi su u potpunoj tajnosti, a na osnovi zahteva Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), pre nekoliko meseci počeli sa blokadama računa 21 člana dve porodice iz BiH u trima hrvatskim bankama.

Svote koje su zabeležene i koje je sud blokirao su neki od najvećih iznosa koje su hrvatske institucije ikad blokirale zbog sumnji na pranje novca.

Prema podacima koje je USKOK dobio o vlasnicima računa, njih ukupno 21, na svoje su račune u Splitskoj, Jadranskoj i Zagrebačkoj banci u poslednjih sedam godina položili su 5,4 miliona evra.
 
Reč je državljanima BiH trajno nastanjenima u Italiji, uglavnom u okolini Torina, od kojih nekoliko njih dolazi u Hrvatsku gde kupuju nekretnine na području Srednje Dalmacije.

Samo jedna od tih osoba ima prijavljeno boravište u Hrvatskoj, koja prema evidenciji policije koristi dva indentiteta. Službeno je u Hrvatskoj prijavljena kao S. H. (59), a koristi se i drugim imenom i prezimenom, A. S.

Na sumnju da je u pitanju pranje novca navodi činjenica da prema USKOK-ovim nalazima gotovo niko od njih nema stalno zaposlenje, odnosno izvor prihoda. Drugi razlog za sumnju je to što mnogi od njih u Italiji imaju podebeli kriminalni dosije.

Prema podacima italijanske policije i tamošnje financijske policije, neki od osumnjičenika bili su u zatvorima najčešće zbog krađa, iskorićavanja dece za prošenje, nedozvoljene poslove sa otpadom, prevara, ali i otmica, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja, čak i ubistva.

Kako se navodi, i sam način na koji su se iznosi polagali u hrvatske banke istražiteljima je bio vrlo čudan.

Nekoliko članova porodica dolazilo bi zajedno u filijale Splitske, Jadranske ili Zagrebačke banke, najčešće u Srednjoj Dalmaciji, te bi tamo polagali velike svote evra. Iznosi su varirali od nekoliko desetina hiljada do čak pola miliona evra po transakciji.

(Jutarnji list)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

МИ СМО БОГОВИ

18.03.2015 07:50

Е САД ИМАМО И ПРОСЈАЧКУ МАФИЈУ, Е МИ СМО БОГОВИ. ТЕ ОБРАЗОВНА МАФИЈА, ТЕ ПОЛИТИЧКА МАФИЈА, ТЕ АУТО МАФИЈА ТЕ ЗДРАВСТВЕНА МАФИЈА, МЕ НЕМА ШТА НЕМАМО. А ТЕК НАШИ ПРЕДСТАВНИЦИ У ЈУЖНОЈ МАЕРИЦИ, НЕМА ТАМО НИ ЈЕДНОГ ШЕФА МАФИЈЕ ДА МУ НАШИ НЕ ЧИНЕ ГЛАВНИ ДИО ТИМА. ИМА ЧИМЕ ДАКЛЕ ДА СЕ ПОНОСИМО. САМО ПАМЕТИ И РАЗВОЈА МИ НЕМАМО.

ODGOVORITE
Name

Mik [email protected]

25.08.2015 15:58

Pa vjerujte imao sam priliku vidjeti te nekretnine, auta koja voze od 80 hiljada eura pa do 150 hiljada eura, strasno je to kada covjek pogleda, pola vijeka ides u skolu, obrazujes se i rijetki su oni koji su uspjeli....? Zasto je to tako? Pa zato sto je drustvo gnjilo i jos nije shvatilo ko je u grad selo ili more dosao. Oni mogu mjenjati sredine ali sebe ne mjenjaju, tako da brzo mozete ocekivati nestanak djece itd.

ODGOVORITE