Удвостручен број случајева еутаназије

Скоро свака 20. преминула особа на сјеверу Белгије умрла је посредством еутаназије 2013. године, што је двоструко више у односу на 2007. годину, резултати су најновијег истраживања.

Свијет 17.03.2015 | 18:23
Удвостручен број случајева еутаназије

Истраживања универзитета у Генту и Бриселу утврдила су да, од када је еутаназија легализована 2002. године, у великој мјери се повећао број захтјева пацијената за намјерно окончање живота.

У истраживању из 2007. године само 1,9 одсто смртних случајева било је повезано са еутаназијом у том региону, док је 2013. године тај проценат био 4,6 одсто.

"Еутаназију све више прихватају пацијенти као валидну опцију за окончање живота. Они то све више траже", рекао је професор етике на Универзитету у Генту Фреди Мортијер.

Он је додао да су и сами љекари све више склони да испуне жеље пацијената.

Еутаназија је легална у Холандији, Белгији и Луксембургу.

Лица која траже еутаназију су махом високо образовани људи у доби између 65 и 79 година. Највећи број су пацијенти обољели од неког облика рака, иако је пораст забиљежен у свим категоријама обољења.

Мортијер је рекао да је у већини случајева за те пацијенте предвиђано да ће живјети још двије седмице, преноси АП.

Најновија студија обухватила је шест милиона људи у Фландрији, региону у коме се говори холандски језик, а резултати су објављени у медицинском магазину "Њу Ингланд џурнал".

Коментари / 0

Оставите коментар