Тадић: Делегати СНСД-а и ДНС-а блокирали рад

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Огњен Тадић (СДС) казао је данас новинарима у Сарајеву да није обавијештен зашто делегати Клуба Срба из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Демократски народни савез (ДНС) одбијају присуствовати сједницама Дома народа.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 14:03
Тадић: Делегати СНСД-а и ДНС-а блокирали рад

Из тог разлога ни данашња сједница није одржана јер није осигуран потребни кворум, а раније су из СНСД-а најавили да сједницама неће присуствовати док се не испоштују принципи који су до сада важили у формирању заједничких комисија парламента БиХ.

- Није било никаквог разлога да данас делегати Средоје Новић и Небојша Радмановић (СНСД) те Драгутин Родић (ДНС) не дођу на сједницу јер Дом народа не одлучује о члановима заједничких комисија који су истовремено посланици у Представничком дому него искључиво о члановима заједничких комисија који су делегати у Дому народа - појаснио је Тадић.

Иначе, додао је, Клуб српског народа је имао потпуни консензус о томе како ће бити представљени у заједничким комисијама, а тај консензус, тврди Тадић, исписан је у Приједлогу одлуке која је данас била пред делегатима.

- Тако да или ови делегати нису знали процедуру избора у заједничке комисије или то питање заједничких комисија није разлог због којег нису данас дошли. Како год било непристојно је што делегати који нису били на сједници нису позвали Дарка Бабаља (СДС) и мене и обавијестили нас о својим разлозима такве одлуке да бисмо и ми могли заузети одређени став о свим питањима - казао је Тадић.

За Тадића све остало је у домену спекулација због чега не разумије који су то оправдани разлози данашњег недоласка, јер се зна да је то инструмент који се користи искључиво када је угрожен Дејтонски мировни споразум, Република Српска и српски народ којег овдје представљају, што сада није случај.

Поручио је да је потребно упитати делегате који нису били на сједници колико је ово одржива ситуација, јер уколико буду трајно блокирали рад Дома народа мораће објаснити зашто је то тако, а када предоче своје разлоге о њима ће се Клуб српског народа моћи изјаснити. 

СНСД је оцијенио да је недопустиво умањивање значаја представника СНСД-а на бх. нивоу јер су постојећи пословници јасно дефинисали заступљеност представника опозиције у тим комисијама те сматра недопустивим и неодговорним од СДС-а да се у име Републике Српске у заједничку комисију за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ предложи и изабере посланик СДА Садик Ахметовић, а елиминише посланик СНСД-а.

Извор: Фена

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

смолуца

17.03.2015 13:15

Па ако СНСД и коалиција не бојкотује власт и институције у БиХ сама себи потписује оптузнице за корупцију и криминал.Питање је како на сто брзи нацин ставити у функцију институције на нивоу БиХ.Савез за промјене не мозе ниста уцинити на нивоу БиХ али зато све друге странке осим СНСДа могу бојкотовати рад институција у РСу.Колко је спреман Савез за промјене да се ухвати у костац са СНСДеом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

17.03.2015 13:25

И Санадер је био недодирљив до једног момента...објаснице ови из Европе опозицији како да га укољенце... а да се народа пита могао би он јос 100 година овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игра

17.03.2015 13:29

Играле се делије на сред земље Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уф

17.03.2015 14:40

има се мозе се

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.03.2015 19:37

Ало Оги, те проблеме решите у Српској. А не преко медија. Кад тад морате сести за сто.И једни,а и други да прогутате понос и мало радите за Српску.

ОДГОВОРИТЕ