Tadić: Delegati SNSD-a i DNS-a blokirali rad

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić (SDS) kazao je danas novinarima u Sarajevu da nije obaviješten zašto delegati Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratski narodni savez (DNS) odbijaju prisustvovati sjednicama Doma naroda.

Bosna i Hercegovina 17.03.2015 | 14:03
Tadić: Delegati SNSD-a i DNS-a blokirali rad

Iz tog razloga ni današnja sjednica nije održana jer nije osiguran potrebni kvorum, a ranije su iz SNSD-a najavili da sjednicama neće prisustvovati dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

- Nije bilo nikakvog razloga da danas delegati Sredoje Nović i Nebojša Radmanović (SNSD) te Dragutin Rodić (DNS) ne dođu na sjednicu jer Dom naroda ne odlučuje o članovima zajedničkih komisija koji su istovremeno poslanici u Predstavničkom domu nego isključivo o članovima zajedničkih komisija koji su delegati u Domu naroda - pojasnio je Tadić.

Inače, dodao je, Klub srpskog naroda je imao potpuni konsenzus o tome kako će biti predstavljeni u zajedničkim komisijama, a taj konsenzus, tvrdi Tadić, ispisan je u Prijedlogu odluke koja je danas bila pred delegatima.

- Tako da ili ovi delegati nisu znali proceduru izbora u zajedničke komisije ili to pitanje zajedničkih komisija nije razlog zbog kojeg nisu danas došli. Kako god bilo nepristojno je što delegati koji nisu bili na sjednici nisu pozvali Darka Babalja (SDS) i mene i obavijestili nas o svojim razlozima takve odluke da bismo i mi mogli zauzeti određeni stav o svim pitanjima - kazao je Tadić.

Za Tadića sve ostalo je u domenu spekulacija zbog čega ne razumije koji su to opravdani razlozi današnjeg nedolaska, jer se zna da je to instrument koji se koristi isključivo kada je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, Republika Srpska i srpski narod kojeg ovdje predstavljaju, što sada nije slučaj.

Poručio je da je potrebno upitati delegate koji nisu bili na sjednici koliko je ovo održiva situacija, jer ukoliko budu trajno blokirali rad Doma naroda moraće objasniti zašto je to tako, a kada predoče svoje razloge o njima će se Klub srpskog naroda moći izjasniti. 

SNSD je ocijenio da je nedopustivo umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na bh. nivou jer su postojeći poslovnici jasno definisali zastupljenost predstavnika opozicije u tim komisijama te smatra nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se u ime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH predloži i izabere poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminiše poslanik SNSD-a.

Izvor: Fena

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

smoluca

17.03.2015 13:15

Pa ako SNSD i koalicija ne bojkotuje vlast i institucije u BiH sama sebi potpisuje optuznice za korupciju i kriminal.Pitanje je kako na sto brzi nacin staviti u funkciju institucije na nivou BiH.Savez za promjene ne moze nista uciniti na nivou BiH ali zato sve druge stranke osim SNSDa mogu bojkotovati rad institucija u RSu.Kolko je spreman Savez za promjene da se uhvati u kostac sa SNSDeom ?

ODGOVORITE
Name

cile

17.03.2015 13:25

I Sanader je bio nedodirljiv do jednog momenta...objasnice ovi iz Evrope opoziciji kako da ga ukoljence... a da se naroda pita mogao bi on jos 100 godina ovako.

ODGOVORITE
Name

igra

17.03.2015 13:29

Igrale se delije na sred zemlje Srbije.

ODGOVORITE
Name

uf

17.03.2015 14:40

ima se moze se

ODGOVORITE
Name

007

17.03.2015 19:37

Alo Ogi, te probleme rešite u Srpskoj. A ne preko medija. Kad tad morate sesti za sto.I jedni,a i drugi da progutate ponos i malo radite za Srpsku.

ODGOVORITE