ЕУ спремна за ССП за БиХ

Европска унија је спремна да потпише и примени Споразум о стабилизацији и придруживању са Босном и Херцеговином чим утврди да се неопходне реформе спроводе, саопштено је данас из Европског савета у Бриселу.

Босна и Херцеговина 16.03.2015 | 12:05
ЕУ спремна за ССП за БиХ

Министри иностраних послова земаља чланица ЕУ оценили су на данашњем састанку да је БиХ испунила услове да се настави са припремама за потписивање и применом С СП и позвали тамношње политичке лидере да почну да спроводе реформе на које су се обавезали у заједничкој декларацији.

БиХ је парафирала С СП са ЕУ још 2007, али су потписивање и примена споразума биле блокиране због парализе политичког система и изостанка уставних реформи, а поготово због непримењивања одлуке Европског суда за људска права о случају Сејдиц-Финци.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је због тога два пута недавно боравила у Сарајеву, где је успела да убеди политичке лидере да се обавежу да ће спровести реформе, што је потом усвојено у парламенту БиХ.

Данашња одлука Министарског савета значи да је дугогодишња блокада европских интеграција БиХ окончана, тако да она сада може да настави путем на коме је далеко заостала из осталих земаља Западног Балкана.

Извор: Тањуг

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

xy

16.03.2015 11:07

Колико ће нас то коштати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абцда

16.03.2015 11:15

5КМ+ПДВ

Name

ДЈУРАДЈ

16.03.2015 11:12

Е БАС ФИНО САД ЦЕМО ОД ЕУ ДОБИТИ НИСТА ПОТПУНО БЕСПЛАТНО !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

16.03.2015 11:18

Да заиста постоји зеља да се овом народу деси несто добро БиХ политицари би се опредјели за пут којим крену Исланд

ОДГОВОРИТЕ
Name

реформе на изволте

16.03.2015 11:19

Спроводе се тако да кад мала риба заглави скину јој главу а кад тајкун стагод крадуцне моли га се преко медија да се јави у затвор да одслузи бар дио казне. Реформе у економији су тако интензивне да се за врацање доспјелих обавеза издају вриједносни папири које висе нико неце да купи и поред повољних услова под којим се нуде. Све се ради и могуце и немогуце да се сруси долазеца дрзавна власт измисљају се трице и куцине не би ли се сто дузе пролонгирало успостављање дезавне власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

yxа

16.03.2015 11:36

Ста сте скоцили од кампање као несто це се десити,не мозе тај Иваниц ниста урадити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Остоја

16.03.2015 12:23

Остоја медједе Бајин не лупетај, ако ти и остали матори козојепци са крајиских брда који сте унистили свега цега стее се дохватили задњих 50 година залудјујуци овај народ методама застрасивања ДБ-а нисте за ЕУ, поруцујем вам свима да пакујете завезљај и селите у Русију, Кину ма у три лијепе ако хоцете, јер цемо вам бити гори од Олује у којој сте велико јунаство показали кад ми постени кренемо на вас молицете се Богу да вам устасе врати, и да нас ослободите висе васе одбране и цувања насих интереса и пара, ако сте цетри генерације сјебали(60,70,80,90 годисте) ја вам обецавам да остале нецете па макар била борба на зивот и смрт, моје дјете нецете водити у никакве свјетске револуције и борити се њиховом крвљу и дијеловима тјела за свјетску правду које сте ви једини тумаци,док це васа на сигурном уцити најбоље европске сколе по Лондону, Бецу, Милану и Паризу. Велики тумаци "свјецке" правде, а процитали сте задње неку књигу од Лазанског који нама прица како је било у рату који смо били ту а он на Дедињу и евентуално Треце око и Свет, а од свјетских градова сте видјели евентуално Бгд и Бањалуку кад је био сајам стоке ситног зуба и кад је био скуп подрске хаским јунацима тзв патриотизам за бесплатни излет и сендвиц са саламом, купате се о вецим свецима и Бозицу, мрзите све који су културни и уљудни и знају реци изволите и хвала. Нема од васег спиновања и залудјивања висе ниста просло је вријеме црних мантила и прогона слободномислецих, освјестите се нема висе цензуре свијет иде триста на сат интернет, сателити, комуникације и размјена информација це од ове дјеце направити модерне људе какви би и требали и какве су могле бити претходне генерације да их нисте дрзали под сапом примитивизма јер сте знали да од вас бољих на том пољу нема, и који це то бити једног дана да би се могли носити равноправно са врсњацима из развијеног свијета и конацно извуци ову насу земљу из 20-ог вијека, у памет се брзо да не врацамо лапот опет у употребу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

16.03.2015 17:00

Свака цаст, аферим на коментару. Заиста је било дивно процитати га. Не могу а да не захвалим и цеститам. Прецизно и јасно. Јос ако бих смио да додам да се то све односи и на ове 2. и 3. конститутивне патриоте, иста им је матрица.

Name

скептици

16.03.2015 12:27

Не могу да вјерујем цитајуци тако негативне коментаре. Из тих коментара се мозе закљуцити да нису у БиХ сви за напредак, било какав само да Баја није у том напретку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

16.03.2015 12:27

Чим на Државном нивоу нема Милорада Додика, ствари се из темеља мјењају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

16.03.2015 13:20

Нисам сигуран да је ЕУ добра ствар, али мислим да је боље бити унутра него вани, тако да је ово ипак добра вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор БЛ

16.03.2015 13:21

Олимписки комитет је спреман да ми да златну медаљу за трку на 100м . Треба "само" да истрцим за око 9,50 секунди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

16.03.2015 13:23

Како нема Баје? Је ли могуце извисио то је нада једина. Нико га ниста висе срецом не пита то би могло доњети напредак. Сад це они кмецат,запомагат,лагат измисљат он Спира, Клосарац, Дусица и клика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марун

16.03.2015 13:52

Види Иванића и ручица са спојеним прстићима секта Меркел-Вучић и остали :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лол

16.03.2015 14:01

Занимљиво запажање !