EU spremna za SSP za BiH

Evropska unija je spremna da potpiše i primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom čim utvrdi da se neophodne reforme sprovode, saopšteno je danas iz Evropskog saveta u Briselu.

Bosna i Hercegovina 16.03.2015 | 12:05
EU spremna za SSP za BiH

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU ocenili su na današnjem sastanku da je BiH ispunila uslove da se nastavi sa pripremama za potpisivanje i primenom S SP i pozvali tamnošnje političke lidere da počnu da sprovode reforme na koje su se obavezali u zajedničkoj deklaraciji.

BiH je parafirala S SP sa EU još 2007, ali su potpisivanje i primena sporazuma bile blokirane zbog paralize političkog sistema i izostanka ustavnih reformi, a pogotovo zbog neprimenjivanja odluke Evropskog suda za ljudska prava o slučaju Sejdic-Finci.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je zbog toga dva puta nedavno boravila u Sarajevu, gde je uspela da ubedi političke lidere da se obavežu da će sprovesti reforme, što je potom usvojeno u parlamentu BiH.

Današnja odluka Ministarskog saveta znači da je dugogodišnja blokada evropskih integracija BiH okončana, tako da ona sada može da nastavi putem na kome je daleko zaostala iz ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

xy

16.03.2015 11:07

Koliko će nas to koštati?

ODGOVORITE
Name

abcda

16.03.2015 11:15

5KM+PDV

Name

DJURADJ

16.03.2015 11:12

E BAS FINO SAD CEMO OD EU DOBITI NISTA POTPUNO BESPLATNO !

ODGOVORITE
Name

Ostoja

16.03.2015 11:18

Da zaista postoji zelja da se ovom narodu desi nesto dobro BiH politicari bi se opredjeli za put kojim krenu Island

ODGOVORITE
Name

reforme na izvolte

16.03.2015 11:19

Sprovode se tako da kad mala riba zaglavi skinu joj glavu a kad tajkun stagod kraducne moli ga se preko medija da se javi u zatvor da odsluzi bar dio kazne. Reforme u ekonomiji su tako intenzivne da se za vracanje dospjelih obaveza izdaju vrijednosni papiri koje vise niko nece da kupi i pored povoljnih uslova pod kojim se nude. Sve se radi i moguce i nemoguce da se srusi dolazeca drzavna vlast izmisljaju se trice i kucine ne bi li se sto duze prolongiralo uspostavljanje dezavne vlasti

ODGOVORITE
Name

yxa

16.03.2015 11:36

Sta ste skocili od kampanje kao nesto ce se desiti,ne moze taj Ivanic nista uraditi...

ODGOVORITE
Name

re Ostoja

16.03.2015 12:23

Ostoja medjede Bajin ne lupetaj, ako ti i ostali matori kozojepci sa krajiskih brda koji ste unistili svega cega stee se dohvatili zadnjih 50 godina zaludjujuci ovaj narod metodama zastrasivanja DB-a niste za EU, porucujem vam svima da pakujete zavezljaj i selite u Rusiju, Kinu ma u tri lijepe ako hocete, jer cemo vam biti gori od Oluje u kojoj ste veliko junastvo pokazali kad mi posteni krenemo na vas molicete se Bogu da vam ustase vrati, i da nas oslobodite vise vase odbrane i cuvanja nasih interesa i para, ako ste cetri generacije sjebali(60,70,80,90 godiste) ja vam obecavam da ostale necete pa makar bila borba na zivot i smrt, moje djete necete voditi u nikakve svjetske revolucije i boriti se njihovom krvlju i dijelovima tjela za svjetsku pravdu koje ste vi jedini tumaci,dok ce vasa na sigurnom uciti najbolje evropske skole po Londonu, Becu, Milanu i Parizu. Veliki tumaci "svjecke" pravde, a procitali ste zadnje neku knjigu od Lazanskog koji nama prica kako je bilo u ratu koji smo bili tu a on na Dedinju i eventualno Trece oko i Svet, a od svjetskih gradova ste vidjeli eventualno Bgd i Banjaluku kad je bio sajam stoke sitnog zuba i kad je bio skup podrske haskim junacima tzv patriotizam za besplatni izlet i sendvic sa salamom, kupate se o vecim svecima i Bozicu, mrzite sve koji su kulturni i uljudni i znaju reci izvolite i hvala. Nema od vaseg spinovanja i zaludjivanja vise nista proslo je vrijeme crnih mantila i progona slobodnomislecih, osvjestite se nema vise cenzure svijet ide trista na sat internet, sateliti, komunikacije i razmjena informacija ce od ove djece napraviti moderne ljude kakvi bi i trebali i kakve su mogle biti prethodne generacije da ih niste drzali pod sapom primitivizma jer ste znali da od vas boljih na tom polju nema, i koji ce to biti jednog dana da bi se mogli nositi ravnopravno sa vrsnjacima iz razvijenog svijeta i konacno izvuci ovu nasu zemlju iz 20-og vijeka, u pamet se brzo da ne vracamo lapot opet u upotrebu!

ODGOVORITE
Name

sa

16.03.2015 17:00

Svaka cast, aferim na komentaru. Zaista je bilo divno procitati ga. Ne mogu a da ne zahvalim i cestitam. Precizno i jasno. Jos ako bih smio da dodam da se to sve odnosi i na ove 2. i 3. konstitutivne patriote, ista im je matrica.

Name

skeptici

16.03.2015 12:27

Ne mogu da vjerujem citajuci tako negativne komentare. Iz tih komentara se moze zakljuciti da nisu u BiH svi za napredak, bilo kakav samo da Baja nije u tom napretku.

ODGOVORITE
Name

Milojko

16.03.2015 12:27

Čim na Državnom nivou nema Milorada Dodika, stvari se iz temelja mjenjaju.

ODGOVORITE
Name

Realno

16.03.2015 13:20

Nisam siguran da je EU dobra stvar, ali mislim da je bolje biti unutra nego vani, tako da je ovo ipak dobra vijest.

ODGOVORITE
Name

Igor BL

16.03.2015 13:21

Olimpiski komitet je spreman da mi da zlatnu medalju za trku na 100m . Treba "samo" da istrcim za oko 9,50 sekundi.

ODGOVORITE
Name

?

16.03.2015 13:23

Kako nema Baje? Je li moguce izvisio to je nada jedina. Niko ga nista vise srecom ne pita to bi moglo donjeti napredak. Sad ce oni kmecat,zapomagat,lagat izmisljat on Spira, Klosarac, Dusica i klika.

ODGOVORITE
Name

Marun

16.03.2015 13:52

Vidi Ivanića i ručica sa spojenim prstićima sekta Merkel-Vučić i ostali :)

ODGOVORITE
Name

Lol

16.03.2015 14:01

Zanimljivo zapažanje !