Изгорио звоник у "Новодевичји"

Московски Новодевичиј манастир, или манастир Богородице Смоленске, који је под заштитом Унеска, запалио се у недељу увече.

Свијет 16.03.2015 | 09:49
Изгорио звоник у  "Новодевичји"

Горео је звоник у склопу манастира, а пожар је после пар сати локализован. Нико није повређен.

Пожар, који је синоћ избио у звонику манастира око 22.40 по московском времену, према наводу полиције, ширио се од 30. до 70. метра конструкције око звоника.

Петар Бирјуков, заменик московског градоначелника који је одмах дошао на место догађаја, изјавио је да би узрок пожара могло бити неопрезно баратање ватром.

Руски медији претходно су јавили да су гореле скеле око манастирског звоника који се налази под реконструкцијом, а узрок пожара није био познат.

Манастир је женски, основан је 1524. године и припада епохи московског барока. Још увек је већим делом у свом оригиналном облику, налази се под заштитом Унеска и једна је од најзначајнијих туристичких атракција Москве.

Познат је и као место на којем су сахрањени многи руски великани попут писца Антона Павловича Чехова, бившег лидера СССР-а Никите Хрушчова, композитора Сергеја Прокофјева и Дмитрија Шостаковича, чувеног режисера и глумца Константина Станиславског, бившег председника Бориса Јељцина и музичара Мстисалва Ростоповича.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар