Izgorio zvonik u "Novodevičji"

Moskovski Novodevičij manastir, ili manastir Bogorodice Smolenske, koji je pod zaštitom Uneska, zapalio se u nedelju uveče.

Svijet 16.03.2015 | 09:49
Izgorio zvonik u  "Novodevičji"

Goreo je zvonik u sklopu manastira, a požar je posle par sati lokalizovan. Niko nije povređen.

Požar, koji je sinoć izbio u zvoniku manastira oko 22.40 po moskovskom vremenu, prema navodu policije, širio se od 30. do 70. metra konstrukcije oko zvonika.

Petar Birjukov, zamenik moskovskog gradonačelnika koji je odmah došao na mesto događaja, izjavio je da bi uzrok požara moglo biti neoprezno baratanje vatrom.

Ruski mediji prethodno su javili da su gorele skele oko manastirskog zvonika koji se nalazi pod rekonstrukcijom, a uzrok požara nije bio poznat.

Manastir je ženski, osnovan je 1524. godine i pripada epohi moskovskog baroka. Još uvek je većim delom u svom originalnom obliku, nalazi se pod zaštitom Uneska i jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija Moskve.

Poznat je i kao mesto na kojem su sahranjeni mnogi ruski velikani poput pisca Antona Pavloviča Čehova, bivšeg lidera SSSR-a Nikite Hruščova, kompozitora Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča, čuvenog režisera i glumca Konstantina Stanislavskog, bivšeg predsednika Borisa Jeljcina i muzičara Mstisalva Rostopoviča.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar