Маска од воска и лана "отвара" синусе

Облоге од природних супстанци благотворно делују на синузитис. Воштана облога смањује упалу, најбољи ефекат постиже ноћу.

Здравље 16.03.2015 | 08:11
Маска од воска и лана "отвара" синусе

ЕДНА од нових метода којом успешно могу да се лече оболели синуси, а иза које стоји и Институт "Михајло Пупин", јесте воштана облога. Реч је о старој, народној пракси стављања облога на оболело место, које су стручњаци, користећи модерну технологију, упаковали у модерну маску, далеко лакшу за примену. Оно што се, у ствари, народу показало као ефикасно у лечењу главобоља, мигрене и синузитиса - пчелињи восак и лан, стручњаци су обликовали у маску за синусе.


Према речима физичара Радослава Јевтовића, директора пиезотехнологије из Института "Михајло Пупин" облога за синусе садржи природне материјале, памук, лан и восак:

- Воштана облога греје и смањује упални процес у третираној зони. Делује противупално, нежно умирујуће, побољшава циркулацију и задржава температуру. Такође, мирис меда и воска благотворно делују на расположење и може неограничено да се користи.

Облога ће за кратко време да отопи канале за цурење из синуса. На тај начин се елиминише секрет из синусних шупљина. Најбоље је облогу држати током ноћи. Воштане облоге благотворно делују и на упалу грла или на грчеве код беба, а познато је лековито деловање пчелињег воска и код реуме, болова у колену, болесних десни и ослабљеног варења.

Осим медицинског ефекта, пчелињи восак кожу чини глатком и еластичном, и користи се подједнако и у козметици.

- Осим воштаних облога, за лечење и ублажавање тегоба код хроничног или акутног синузитиса, главобоље и мигрене помажу и магнетне маске - наводи Јевтовић. - Магнетном стимулацијом акупунктурних тачака на лицу побољшава се циркулација, опуштају мишићи и умањује бол.

Интензитет магнетног поља је, каже Јевтовић, 600 гауса, и потпуно је безбедан према нормативима Светске здравствене организације, па може да се користи неограничено све док се тегобе не сузбију.

ПРВО ЗАГРЕВАЊЕ
МАСКА се пре употребе загреје млаком пеглом како би се восак отопио, што је довољно за једно коришћење. Облога се пере на ниским температурама и не може да се оштети прањем у веш-машини.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар