Maska od voska i lana "otvara" sinuse

Obloge od prirodnih supstanci blagotvorno deluju na sinuzitis. Voštana obloga smanjuje upalu, najbolji efekat postiže noću.

Zdravlje 16.03.2015 | 08:11
Maska od voska i lana "otvara" sinuse

EDNA od novih metoda kojom uspešno mogu da se leče oboleli sinusi, a iza koje stoji i Institut "Mihajlo Pupin", jeste voštana obloga. Reč je o staroj, narodnoj praksi stavljanja obloga na obolelo mesto, koje su stručnjaci, koristeći modernu tehnologiju, upakovali u modernu masku, daleko lakšu za primenu. Ono što se, u stvari, narodu pokazalo kao efikasno u lečenju glavobolja, migrene i sinuzitisa - pčelinji vosak i lan, stručnjaci su oblikovali u masku za sinuse.


Prema rečima fizičara Radoslava Jevtovića, direktora piezotehnologije iz Instituta "Mihajlo Pupin" obloga za sinuse sadrži prirodne materijale, pamuk, lan i vosak:

- Voštana obloga greje i smanjuje upalni proces u tretiranoj zoni. Deluje protivupalno, nežno umirujuće, poboljšava cirkulaciju i zadržava temperaturu. Takođe, miris meda i voska blagotvorno deluju na raspoloženje i može neograničeno da se koristi.

Obloga će za kratko vreme da otopi kanale za curenje iz sinusa. Na taj način se eliminiše sekret iz sinusnih šupljina. Najbolje je oblogu držati tokom noći. Voštane obloge blagotvorno deluju i na upalu grla ili na grčeve kod beba, a poznato je lekovito delovanje pčelinjeg voska i kod reume, bolova u kolenu, bolesnih desni i oslabljenog varenja.

Osim medicinskog efekta, pčelinji vosak kožu čini glatkom i elastičnom, i koristi se podjednako i u kozmetici.

- Osim voštanih obloga, za lečenje i ublažavanje tegoba kod hroničnog ili akutnog sinuzitisa, glavobolje i migrene pomažu i magnetne maske - navodi Jevtović. - Magnetnom stimulacijom akupunkturnih tačaka na licu poboljšava se cirkulacija, opuštaju mišići i umanjuje bol.

Intenzitet magnetnog polja je, kaže Jevtović, 600 gausa, i potpuno je bezbedan prema normativima Svetske zdravstvene organizacije, pa može da se koristi neograničeno sve dok se tegobe ne suzbiju.

PRVO ZAGREVANjE
MASKA se pre upotrebe zagreje mlakom peglom kako bi se vosak otopio, što je dovoljno za jedno korišćenje. Obloga se pere na niskim temperaturama i ne može da se ošteti pranjem u veš-mašini.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar