Ф1 - АУС: Хамилтон доминантан, много одустајања!

Актуелни шампион Формуле 1 Луис Хамилтон остварио је доминантну победу на трци за Велику награду Аустралије, којом је стартовала нова сезона.

Остали спортови 15.03.2015 | 09:00
Ф1 - АУС: Хамилтон доминантан, много одустајања!

Возач Мерцедеса је на тај начин на стази „Алберт парк“ наставио тамо где је стао прошле године, остваривши 34. тријумф у каријери.

Друго место, са седам секунди заостатка, заузео је Нико Розберг у Мерцедесу, док се на трећем степенику победничког постоља нашао Себастијан Фетел, на свом дебију у Ферарију.

Прву трку овогодишњег шампионата Формуле 1 обележила је апсолутна доминација Мерцедеса, као и грешке и кварови практично свих осталих тимова. Хамилтон је без проблема водио током свих 58 кругова, одмах оставивши Розберга иза себе, док је и Немац имао веома усамљену трку на другој позицији. Фетел је до трећег места дошао у окршају са Фелипеом Масом у Вилијамсу и то захваљујући одличној тактици по питању одлазака у бокс.

Велика награда Аустралије није донела мноштво атрактивних потеза, већ су у центру пажње биле грешке и кварови. На старту трке на „Алберт парку“ нашло се само 15 возача, а кроз циљ је прошло само 11 и ’кратак’ за бодове од свих њих остао је Џенсон Батон у Мекларену.

Поред тога што је Менор очекивано пропустио отварање сезоне, на старту прве трке нису се нашли Валтери Ботас у Вилијамсу, због болова у леђима, као и возачи Ред Була и Мекларена Данил Квјат и Кевин Магнусен, због кварова. Већ после старта, на стази је остало 13 возача, а одустајања Кимија Раиконена и Макса Ферстапена су последица грешке тима, односно квара мотора.

Епитет јунака трке, уз Хамилтона, дефинитивно заслужују Фетел и Фелипе Наср у болиду Заубера. Четвороструки светски шампион је већ на првој трци у Ферарију дошао до подијума, што је после прошле сезоне италијанског тима равно тријумфу. Наср је на свом дебију као петопласирани прошао кроз циљ и то пошто је иза себе успео да остави возача Ред Була Данијела Рикарда.

Одличан деби имао је и возач екипе Торо Росо Карлос Саинс јуниор, који је на крају био деветопласирани, иако је због грешке тима остао предуго у боксу. Испред њега били су возач Форс Индије Нико Хилкенберг и Маркус Ериксон у другом Зауберу, док је освајаче бодова комплетирао Серхио Перес.

Уз све то, треба напоменути да остаје жал што су Раиконен и Ферстапена морали да одустану, не својом кривицом. Финац је коначно подсетио на оног старог, имао је шансу да се умеша у борбу са Масом, а можда и Фетелом, али му тим приликом одласка у бокс није добро причврстио точак. Ферстапен је у недељу исписао нове странице историје, пошто је са 17 година постао најмлађи возач икада у Формули 1, и сјајно је возио и био међу освајачима бодова до одустајања због квара.

Највеће разочарање, али вероватно очекивано, представља издање Мекларена, односно Батона. Иако се Британац борио свим силама да дође до једног бода, болид британског тима је једноставно био далеко спорији од свих осталих. Поред Мекларена, највећи губитник је и Лотус, пошто су Пастор Малдонадо и Роман Грожан трку у Аустралији завршили већ у првом кругу.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Малезије 29. марта.

Ток трке:

Проблеми на Великој награди Аустралије појавили су се још пре старта трке, пошто Валтери Ботас због болова у леђима није ни могао да статује. Све се наставило док су возачи заузимали своје место на старту, пошто се Кевину Магнусену покварио мотор, а Данилу Квјату мењачка кутија, па је на старту било 15 возача.

Хамилтон је стартовао одлично и задржао вођство испред Розберга и Масе, а одмах је виђен и инцидент, а поред стазе је завршио Пастор Малдонадо у Вилијамсу. Дошло је такође до контакта и између Кимија Раиконена у Ферарију и возача Торо Роса Карлоса Саинса јуниора, али су наставили без проблема. На стазу је одмах изашло безбедносно возило, а убрзо је трка била готова и за другог возача Лотуса Романа Грожана, који се паркирао у гаражи.

Док је на стази био такав режим, Наср је отишао у бокс, а Перес је претекао Ериксона, па је по изласку безбедносног возила морао да му врати позицију. Хамилтон је без проблема задржао вођство, Розберг га је пратио, док је Фетел вршио велики притисак на Масу, а Рикардо претекао Саинса у борби за шесто место. Убрзо се и Раиконен нашао испред младог Шпанца, а испред њих поредак је био: Хамилтон, Розберг, Маса, Фетел, Наср, Рикардо.

Хамилтон је после десет кругова био око секунде испред Розберга, док је Маса био још шест секунди даље. Иза њих, најмања разлика је била између Рикарда и Раиконена, а иако је Финац нападао, није успевао да се нађе испред миљеника домаће публике на „Алберт парку“. У 15. кругу је после велике бобе дошло до контакта између Џенсона Батона у Мекларену и возача Форс Индије Серхија Переса, а Мексиканац је завршио на трави, али се вратио на стазу као 13.

Водећи двојац је возио изједначене кругове, а разлика између Хамилтона и Розберга је била две секунде. Раиконен је у 17. кругу продужио у бокс, пошто никако није успевао да претекне Рикарда, али су његови механичари направили грешку и он је изгубио мало времена. Финац се, међутим, без проблема нашао испред Батона и Переса, на 11. позицији.

Маса је био следећи у боксу, у 22. кругу, а следио га је Хилкенберг, а да су направили прави потез показало је то што је Бразилац врло брзо сустигао Рикарда. Аустралијанца је одмах тим, у 24. кругу, позвао по нове пнеуматике, а у следећем кругу је исто урадио Ферари по питању Фетела, који се вратио испред Масе.

Саинс је био следећи у боксу, у који је отишао са седме позиције, али су уследили проблеме, због којих је стајао више од десет секунди. Младом Шпанцу се заглавио задњи леви точак, а одмах су следили и возачи Мерцедеса, који су рутински одрадили своја стајања. После првих одлазака у бокс поредак је био: Хамилтон, Розберг, Фетел, Маса, Раиконен, Ферстапен, који је тек требало да оде по нове пнеуматике.

Млади Холанђанин је у 34. кругу отишао у бокс, али је трка врло брзо била готова за њега, пошто је због квара мотора морао да се паркира поред стазе. Тако је 12 возача остало на стази, а ван бодова били су Батон и Саинс, али је Шпанац брзо претекао Переса у борби за десето место. Розбергу су у 38. кругу поручили да приштеди гориво да би могао да нападне Хамилтона у самом финишу трке.

Раиконен је у 41. кругу по други пут отишао у бокс, али је само неколико тренутака касније одустао пошто му механичари нису добро причврстили задњи леви точак. У међувремену, разлика између Фетела и Масе се смањивала, али не довољно да би Бразилац могао да нападне. Батон је тиму пријавио да има велике проблеме, али је остао на стази, међутим, био је ван освајача бодова., а до краја трке није било никаквих промена.

Резултати трке за Велику награду Аустралије:
1. Луис Хамилтон (Велика Британија) Мерцедес 1:31:54.067
2. Нико Розберг (Немачка) Мерцедес + 7.640
3. Себастијан Фетел (Немачка) Ферари + 25.523
4. Фелипе Маса (Бразил) Вилијамс + 29.196
5. Фелипе Наср (Бразил) Заубер + 1:26.149
6. Данијел Рикардо (Аустралија) Ред Бул + један круг
7. Нико Хилкенберг (Немачка) Форс Индија + један круг
8. Маркус Ериксон (Шведска) Заубер + један круг
9. Карлос Саинс јуниор (Шпанија) Торо Росо + један круг
10. Серхио Перес (Мексико) Форс Индија + један круг
11. Џенсон Батон (Велика Британија) Мекларен + два круга

одустали:
Кими Раиконен (Финска) Ферари
Макс Ферстапен (Холандија) Торо Росо
Роман Грожан (Француска) Лотус
Пастор Малдонадо (Венецуела) Лотус
нису стартовали:
Валтери Ботас (Финска) Вилијамс
Данил Квјат (Русија) Ред Бул
Кевин Магнусен (Данска) Мекларен

Генерални пласман конструктора:
1. Мерцедес 43
2. Ферари 15
3. Заубер 14
4. Вилијамс 12
5. Ред Бул 8
6. Форс Индија 7

Коментари / 0

Оставите коментар