F1 - AUS: Hamilton dominantan, mnogo odustajanja!

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton ostvario je dominantnu pobedu na trci za Veliku nagradu Australije, kojom je startovala nova sezona.

Ostali sportovi 15.03.2015 | 09:00
F1 - AUS: Hamilton dominantan, mnogo odustajanja!

Vozač Mercedesa je na taj način na stazi „Albert park“ nastavio tamo gde je stao prošle godine, ostvarivši 34. trijumf u karijeri.

Drugo mesto, sa sedam sekundi zaostatka, zauzeo je Niko Rozberg u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Sebastijan Fetel, na svom debiju u Ferariju.

Prvu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1 obeležila je apsolutna dominacija Mercedesa, kao i greške i kvarovi praktično svih ostalih timova. Hamilton je bez problema vodio tokom svih 58 krugova, odmah ostavivši Rozberga iza sebe, dok je i Nemac imao veoma usamljenu trku na drugoj poziciji. Fetel je do trećeg mesta došao u okršaju sa Felipeom Masom u Vilijamsu i to zahvaljujući odličnoj taktici po pitanju odlazaka u boks.

Velika nagrada Australije nije donela mnoštvo atraktivnih poteza, već su u centru pažnje bile greške i kvarovi. Na startu trke na „Albert parku“ našlo se samo 15 vozača, a kroz cilj je prošlo samo 11 i ’kratak’ za bodove od svih njih ostao je Dženson Baton u Meklarenu.

Pored toga što je Menor očekivano propustio otvaranje sezone, na startu prve trke nisu se našli Valteri Botas u Vilijamsu, zbog bolova u leđima, kao i vozači Red Bula i Meklarena Danil Kvjat i Kevin Magnusen, zbog kvarova. Već posle starta, na stazi je ostalo 13 vozača, a odustajanja Kimija Raikonena i Maksa Ferstapena su posledica greške tima, odnosno kvara motora.

Epitet junaka trke, uz Hamiltona, definitivno zaslužuju Fetel i Felipe Nasr u bolidu Zaubera. Četvorostruki svetski šampion je već na prvoj trci u Ferariju došao do podijuma, što je posle prošle sezone italijanskog tima ravno trijumfu. Nasr je na svom debiju kao petoplasirani prošao kroz cilj i to pošto je iza sebe uspeo da ostavi vozača Red Bula Danijela Rikarda.

Odličan debi imao je i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sains junior, koji je na kraju bio devetoplasirani, iako je zbog greške tima ostao predugo u boksu. Ispred njega bili su vozač Fors Indije Niko Hilkenberg i Markus Erikson u drugom Zauberu, dok je osvajače bodova kompletirao Serhio Peres.

Uz sve to, treba napomenuti da ostaje žal što su Raikonen i Ferstapena morali da odustanu, ne svojom krivicom. Finac je konačno podsetio na onog starog, imao je šansu da se umeša u borbu sa Masom, a možda i Fetelom, ali mu tim prilikom odlaska u boks nije dobro pričvrstio točak. Ferstapen je u nedelju ispisao nove stranice istorije, pošto je sa 17 godina postao najmlađi vozač ikada u Formuli 1, i sjajno je vozio i bio među osvajačima bodova do odustajanja zbog kvara.

Najveće razočaranje, ali verovatno očekivano, predstavlja izdanje Meklarena, odnosno Batona. Iako se Britanac borio svim silama da dođe do jednog boda, bolid britanskog tima je jednostavno bio daleko sporiji od svih ostalih. Pored Meklarena, najveći gubitnik je i Lotus, pošto su Pastor Maldonado i Roman Grožan trku u Australiji završili već u prvom krugu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Malezije 29. marta.

Tok trke:

Problemi na Velikoj nagradi Australije pojavili su se još pre starta trke, pošto Valteri Botas zbog bolova u leđima nije ni mogao da statuje. Sve se nastavilo dok su vozači zauzimali svoje mesto na startu, pošto se Kevinu Magnusenu pokvario motor, a Danilu Kvjatu menjačka kutija, pa je na startu bilo 15 vozača.

Hamilton je startovao odlično i zadržao vođstvo ispred Rozberga i Mase, a odmah je viđen i incident, a pored staze je završio Pastor Maldonado u Vilijamsu. Došlo je takođe do kontakta i između Kimija Raikonena u Ferariju i vozača Toro Rosa Karlosa Sainsa juniora, ali su nastavili bez problema. Na stazu je odmah izašlo bezbednosno vozilo, a ubrzo je trka bila gotova i za drugog vozača Lotusa Romana Grožana, koji se parkirao u garaži.

Dok je na stazi bio takav režim, Nasr je otišao u boks, a Peres je pretekao Eriksona, pa je po izlasku bezbednosnog vozila morao da mu vrati poziciju. Hamilton je bez problema zadržao vođstvo, Rozberg ga je pratio, dok je Fetel vršio veliki pritisak na Masu, a Rikardo pretekao Sainsa u borbi za šesto mesto. Ubrzo se i Raikonen našao ispred mladog Španca, a ispred njih poredak je bio: Hamilton, Rozberg, Masa, Fetel, Nasr, Rikardo.

Hamilton je posle deset krugova bio oko sekunde ispred Rozberga, dok je Masa bio još šest sekundi dalje. Iza njih, najmanja razlika je bila između Rikarda i Raikonena, a iako je Finac napadao, nije uspevao da se nađe ispred miljenika domaće publike na „Albert parku“. U 15. krugu je posle velike bobe došlo do kontakta između Džensona Batona u Meklarenu i vozača Fors Indije Serhija Peresa, a Meksikanac je završio na travi, ali se vratio na stazu kao 13.

Vodeći dvojac je vozio izjednačene krugove, a razlika između Hamiltona i Rozberga je bila dve sekunde. Raikonen je u 17. krugu produžio u boks, pošto nikako nije uspevao da pretekne Rikarda, ali su njegovi mehaničari napravili grešku i on je izgubio malo vremena. Finac se, međutim, bez problema našao ispred Batona i Peresa, na 11. poziciji.

Masa je bio sledeći u boksu, u 22. krugu, a sledio ga je Hilkenberg, a da su napravili pravi potez pokazalo je to što je Brazilac vrlo brzo sustigao Rikarda. Australijanca je odmah tim, u 24. krugu, pozvao po nove pneumatike, a u sledećem krugu je isto uradio Ferari po pitanju Fetela, koji se vratio ispred Mase.

Sains je bio sledeći u boksu, u koji je otišao sa sedme pozicije, ali su usledili probleme, zbog kojih je stajao više od deset sekundi. Mladom Špancu se zaglavio zadnji levi točak, a odmah su sledili i vozači Mercedesa, koji su rutinski odradili svoja stajanja. Posle prvih odlazaka u boks poredak je bio: Hamilton, Rozberg, Fetel, Masa, Raikonen, Ferstapen, koji je tek trebalo da ode po nove pneumatike.

Mladi Holanđanin je u 34. krugu otišao u boks, ali je trka vrlo brzo bila gotova za njega, pošto je zbog kvara motora morao da se parkira pored staze. Tako je 12 vozača ostalo na stazi, a van bodova bili su Baton i Sains, ali je Španac brzo pretekao Peresa u borbi za deseto mesto. Rozbergu su u 38. krugu poručili da prištedi gorivo da bi mogao da napadne Hamiltona u samom finišu trke.

Raikonen je u 41. krugu po drugi put otišao u boks, ali je samo nekoliko trenutaka kasnije odustao pošto mu mehaničari nisu dobro pričvrstili zadnji levi točak. U međuvremenu, razlika između Fetela i Mase se smanjivala, ali ne dovoljno da bi Brazilac mogao da napadne. Baton je timu prijavio da ima velike probleme, ali je ostao na stazi, međutim, bio je van osvajača bodova., a do kraja trke nije bilo nikakvih promena.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:31:54.067
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 7.640
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari + 25.523
4. Felipe Masa (Brazil) Vilijams + 29.196
5. Felipe Nasr (Brazil) Zauber + 1:26.149
6. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul + jedan krug
7. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
8. Markus Erikson (Švedska) Zauber + jedan krug
9. Karlos Sains junior (Španija) Toro Roso + jedan krug
10. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija + jedan krug
11. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + dva kruga

odustali:
Kimi Raikonen (Finska) Ferari
Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus
nisu startovali:
Valteri Botas (Finska) Vilijams
Danil Kvjat (Rusija) Red Bul
Kevin Magnusen (Danska) Meklaren

Generalni plasman konstruktora:
1. Mercedes 43
2. Ferari 15
3. Zauber 14
4. Vilijams 12
5. Red Bul 8
6. Fors Indija 7

Komentari / 0

Ostavite komentar