Експлозија на Сунцу прекида радио везе

Према информацијама Америчког центра за предвиђање времена у свемиру, у Булдеру у Колораду, експлозије на Сунцу ће изазвати гашење неких радио-веза високих фреквенција изнад одређених области над Земљом.

Свијет 14.03.2015 | 20:28
Експлозија на Сунцу прекида радио везе

Ова опсерваторија је забележила појаву прве значајне соларне експлозије. Она је примећена јуче и сматра се најмоћнијом у овој години, а предвиђа се да ће моћи да изазове магнетну олују на Земљи, и то већ сутра након помрачења.

Соларне олује су моћни изливи радијације, али штетна зрачења која настају током ове појаве не могу да продру кроз нашу атмосферу. Тако да неће физички утицати на људе на површини Земље

Међутим, уколико она буде довољно интезивна, може да поремети атмосферу у оном слоју где се налазе канали за комуникационе сигнале и ГПС. Ове ужарене муње честица су емитоване из активне области 12297 на Сунцу, класе X2.2.

Соларна олуја настаје када се магнетна енергија која је изграђена у соларној атмосфери изненада отпусти у активни регионима око сунчевих пега. Учесталост варира од неколико дана када је Сунце посебно активно, до недељу дана током мирних периода.

Количина која се ослободи је еквивалентна милионима водоникових бомби од 100 мегатона које експлодирају у истом тренутку.

 

(Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар