Под земљом послали управника на одмор

Група од четрдесетак рудара треће смјене погона Стара јама Рудника мрког угља (РМУ) Зеница провела је данас више од шест часова штрајкујући под земљом.

Босна и Херцеговина 13.03.2015 | 21:26
Под земљом послали управника на одмор

У вријеме када је требало да крену на површину, око шест часова ујутро, рудари су то одбили, тражећи смјену техничког директора Мунира Халиловића и управника погона Фахрудина Кокића.

"Радимо у нељудским условима, имамо одличне резултате, а свако мало нас кажњавају. Третирани смо како не заслужујемо и за то одговорним сматрамо, прије свих, Кокића, а онда и Халиловића, с којима више не желимо радити", по изласку из рудника рекао је рудар Санел Херић.

С њим и колегама у рударском окну су преговарали представници Управе и Синдиката предузећа, које свако мало пуни новинске ступце.

Наиме, након трагедије када је 5. септембра прошле године у јами Распоточје смртно страдало пет, а повријеђено 30 рудара, јаму Страњани је 12. децембра одбило напустити тридесетак рудара, који су захтијевали веће плате и боље услове рада.

"Рудари нису били јединствени када је у питању смјена руководећих кадрова, али су прихватили приједлог да управник погона буде на годишњем одмору док се не договоримо о проблему који су нам делегирали. Што се захтјева за смјену техничког директора тиче, о томе ће расправљати Управа друштва, као и Управни одбор", појаснио је Есад Чивић, директор РМУ Зеница.

Од несреће у Распоточју у руднику се ради са 40 посто мањим капацитетима и остварује се знатно мања производња, с тим да нико није добио отказ, нити су плате умањене. Просјечна плата рудара у Старој јами је око 930 КМ, а Мехмед Оруч, предсједник Синдиката РМУ Зеница, каже да се рудари плаше да би у будућности могли остати без посла.

"Касни се с инвестицијама, откопна поља све су мања и људи се плаше за егзистенцију. Договор је да се у наредних десетак дана направи нови правилник о вриједности бода и стимулацијама за све рудника који су саставни дио концерна ЈП 'Електропривреда БиХ'", каже Оруч.


Рад као у средњем вијеку

С мишљењем и захтјевима колегама слажу се и коморати из прве смјене, који су у данас у просторији за припрему чекали да крену на посао, што су на послијетку и учинили око 13 часова.

"О рудницима и стању у њима говори се само када се догоди нека несрећа. Нама треба стална пажња, али од стране оних који могу помоћи да се стање промијени, да не радимо као да смо у средњем вијеку", пред полазак по свој крух са седам кора је казао Мирнес Толић, минер у Старој јами.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар