Pod zemljom poslali upravnika na odmor

Grupa od četrdesetak rudara treće smjene pogona Stara jama Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica provela je danas više od šest časova štrajkujući pod zemljom.

Bosna i Hercegovina 13.03.2015 | 21:26
Pod zemljom poslali upravnika na odmor

U vrijeme kada je trebalo da krenu na površinu, oko šest časova ujutro, rudari su to odbili, tražeći smjenu tehničkog direktora Munira Halilovića i upravnika pogona Fahrudina Kokića.

"Radimo u neljudskim uslovima, imamo odlične rezultate, a svako malo nas kažnjavaju. Tretirani smo kako ne zaslužujemo i za to odgovornim smatramo, prije svih, Kokića, a onda i Halilovića, s kojima više ne želimo raditi", po izlasku iz rudnika rekao je rudar Sanel Herić.

S njim i kolegama u rudarskom oknu su pregovarali predstavnici Uprave i Sindikata preduzeća, koje svako malo puni novinske stupce.

Naime, nakon tragedije kada je 5. septembra prošle godine u jami Raspotočje smrtno stradalo pet, a povrijeđeno 30 rudara, jamu Stranjani je 12. decembra odbilo napustiti tridesetak rudara, koji su zahtijevali veće plate i bolje uslove rada.

"Rudari nisu bili jedinstveni kada je u pitanju smjena rukovodećih kadrova, ali su prihvatili prijedlog da upravnik pogona bude na godišnjem odmoru dok se ne dogovorimo o problemu koji su nam delegirali. Što se zahtjeva za smjenu tehničkog direktora tiče, o tome će raspravljati Uprava društva, kao i Upravni odbor", pojasnio je Esad Čivić, direktor RMU Zenica.

Od nesreće u Raspotočju u rudniku se radi sa 40 posto manjim kapacitetima i ostvaruje se znatno manja proizvodnja, s tim da niko nije dobio otkaz, niti su plate umanjene. Prosječna plata rudara u Staroj jami je oko 930 KM, a Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU Zenica, kaže da se rudari plaše da bi u budućnosti mogli ostati bez posla.

"Kasni se s investicijama, otkopna polja sve su manja i ljudi se plaše za egzistenciju. Dogovor je da se u narednih desetak dana napravi novi pravilnik o vrijednosti boda i stimulacijama za sve rudnika koji su sastavni dio koncerna JP 'Elektroprivreda BiH'", kaže Oruč.


Rad kao u srednjem vijeku

S mišljenjem i zahtjevima kolegama slažu se i komorati iz prve smjene, koji su u danas u prostoriji za pripremu čekali da krenu na posao, što su na poslijetku i učinili oko 13 časova.

"O rudnicima i stanju u njima govori se samo kada se dogodi neka nesreća. Nama treba stalna pažnja, ali od strane onih koji mogu pomoći da se stanje promijeni, da ne radimo kao da smo u srednjem vijeku", pred polazak po svoj kruh sa sedam kora je kazao Mirnes Tolić, miner u Staroj jami.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar