У акцији "Бенелукс" СИПА ухапсила 4 особе

У оквиру међународне полицијске акције кодног назива "Бенелукс" која се проводи са полицијским органима Холандије и Шведске, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су ухапсили четири особе иницијала А.Р. (1979), О.А.С. (1962), Е.Џ. (1973) и А.Ш. (1975).

Босна и Херцеговина 13.03.2015 | 18:25
У акцији "Бенелукс" СИПА ухапсила 4 особе

Ради се о три држављана БиХ и једном држављанину Шведске, саопштено је из СИПА.

"Наведене особе лишене су слободе због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело из члана 201. КЗ БиХ 'Тероризам', став (4) у вези са ставом (5) тачка а). Сумњиче се да су по наруџби на подручју Босне и Херцеговине израдиле експлозивну направу са намјером да је испоруче у једну од скандинавских земаља, а која је, према расположивим сазнањима, требала бити кориштена за извршење терористичког акта", наводи се у саопштењу.

Три особе лишене су слободе у пограничном простору када су спрјечене у пребацивању импровизиране експлозивне направе преко граничног пералаза у путничком моторном возилу, гдје је направа и пронађена.

Једна особа истовремено је лишена слободе на подручју Сарајева, пише Клиx.

У току су претреси објеката на двије локације на подручју Сарајева с циљем проналажења и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Наведене активности реализирају се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Приликом рада на овом предмету остварена је уска сарадња са припадницима Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ, као и са полицијским органима К.Холандије и Шведске, док је приликом реализације посљедних активности сарадња остварена и са припадницима МУП-а Републике Српске и Граничне полиције БиХ.

Особе лишене слободе биће приведене у службене просторије СИПА, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Извор: Клиx/Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фарса

13.03.2015 17:32

Цуј, у Босни правили, да би ови у Скандинавији користили.. И јос им возе одавдје.. Ова Сипа то некада бас сериозно и савјесно ради за сто су плацени.. Осим ако није заустављање на граници Радисица, или јос 1000 ратних злоцинаца који слободно зиве и раде у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нигдје везе

13.03.2015 22:15

Ево Лотта Ханссон из сведске полиције демантује све ово као и Сäпо(сведска Сипа), ниста немају стом акцијом, и о тероризму нема никакве рјеци , вец криминалци.

Name

За све анти-противно

13.03.2015 17:42

Али сад не. У Босни има експлозива из рата, а и рудника и каменолома. Људи то знају и не боје се. Ниста да се казе висе. Свако нека ради своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.03.2015 17:51

Сачекали да направе експлозивне направе па их онда похапсили.Све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

13.03.2015 19:08

Док СИПА хапси и открива кривична дјела, наши у МУП РС а нарочито појединци на подручју полиције Зворника се максимално труде да уз све могуће силе заштите криминал учињен под политичким окриљем. Ти наши руководиоци су толико јадни и бедни да у себи немају ни труна полицијског дара кад су у питању политички криминалци. Код нас се у Зворнику такмиче ко ће се бацити под ноге тајкунима и политичким мафијозама неби ли их они подржали да остану у фотељи. Неки дан у општини направили ред и неки од њих плачу да неко за њих интервенише да неби кога смијенили. Обећавају да ће ако треба све истраге обустављати уништавати доказе, проналазити лажне свједоке само да их се одржи на функцији. Љубе у ципеле и буљу ако треба само да их нико недира а они ће се знати одужити. Притисци на обичну полицију, повлачење пријава и прекршајних налога и прикривање криминала и саботажа истрага већ је кренула. Требају се они својим менторима и тајкунима доказати да су подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник Ре Полицајац

13.03.2015 19:29

"Полицајац" све си тацно рекао за ситуацију у Зворнику. Само јос да наведес имена, мада их ми знамо, па да информација буде комплетна. Целни Зворницани тако добро одрадјују послове за целне из РС да це се убрзо и сами наци у врху Владе РС . Цвијановицка је и тако привремено постављена као зртвено јагње. Претходница (лака коњица) у ликовима Петровица и Драгицевица је вец засјела у Бања Луци. Из Зворницке опстинске касе је све покусано, па је сад ред на ентитетску. Са Бирацем се прави велика комбинаторика звана приватизација и цека се погодан моменат да се то објелодани. Медјутим, у последње вријеме по Зворнику се мувају неки непознати типови, и нико не зна ко су. Неко казе мафија, а неко СИПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина?

13.03.2015 22:13

Управо цитам на сведским вјестима, и овдје писе отприке као и на бн, медјутим писе да је пренесено са босанских портала. Испод писе, да сведска полиција демантује да има било ста са овом акцијом, и да се упосте не ради о тероризму вец криминалцима. Сљедеци пут би било лијепо ста истинито процитати. Хвала

ОДГОВОРИТЕ