U akciji "Beneluks" SIPA uhapsila 4 osobe

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks" koja se provodi sa policijskim organima Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili četiri osobe inicijala A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973) i A.Š. (1975).

Bosna i Hercegovina 13.03.2015 | 18:25
U akciji "Beneluks" SIPA uhapsila 4 osobe

Radi se o tri državljana BiH i jednom državljaninu Švedske, saopšteno je iz SIPA.

"Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 201. KZ BiH 'Terorizam', stav (4) u vezi sa stavom (5) tačka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta", navodi se u saopštenju.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su sprječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog peralaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena.

Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva, piše Klix.

U toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska saradnja sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i sa policijskim organima K.Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode biće privedene u službene prostorije SIPA, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Izvor: Klix/Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Farsa

13.03.2015 17:32

Cuj, u Bosni pravili, da bi ovi u Skandinaviji koristili.. I jos im voze odavdje.. Ova Sipa to nekada bas seriozno i savjesno radi za sto su placeni.. Osim ako nije zaustavljanje na granici Radisica, ili jos 1000 ratnih zlocinaca koji slobodno zive i rade u BiH

ODGOVORITE
Name

nigdje veze

13.03.2015 22:15

Evo Lotta Hansson iz svedske policije demantuje sve ovo kao i Säpo(svedska Sipa), nista nemaju stom akcijom, i o terorizmu nema nikakve rjeci , vec kriminalci.

Name

Za sve anti-protivno

13.03.2015 17:42

Ali sad ne. U Bosni ima eksploziva iz rata, a i rudnika i kamenoloma. Ljudi to znaju i ne boje se. Nista da se kaze vise. Svako neka radi svoje.

ODGOVORITE
Name

007

13.03.2015 17:51

Sačekali da naprave eksplozivne naprave pa ih onda pohapsili.Sve se zna.

ODGOVORITE
Name

Policajac

13.03.2015 19:08

Dok SIPA hapsi i otkriva krivična djela, naši u MUP RS a naročito pojedinci na području policije Zvornika se maksimalno trude da uz sve moguće sile zaštite kriminal učinjen pod političkim okriljem. Ti naši rukovodioci su toliko jadni i bedni da u sebi nemaju ni truna policijskog dara kad su u pitanju politički kriminalci. Kod nas se u Zvorniku takmiče ko će se baciti pod noge tajkunima i političkim mafijozama nebi li ih oni podržali da ostanu u fotelji. Neki dan u opštini napravili red i neki od njih plaču da neko za njih interveniše da nebi koga smijenili. Obećavaju da će ako treba sve istrage obustavljati uništavati dokaze, pronalaziti lažne svjedoke samo da ih se održi na funkciji. Ljube u cipele i bulju ako treba samo da ih niko nedira a oni će se znati odužiti. Pritisci na običnu policiju, povlačenje prijava i prekršajnih naloga i prikrivanje kriminala i sabotaža istraga već je krenula. Trebaju se oni svojim mentorima i tajkunima dokazati da su podobni.

ODGOVORITE
Name

Zvornik Re Policajac

13.03.2015 19:29

"Policajac" sve si tacno rekao za situaciju u Zvorniku. Samo jos da navedes imena, mada ih mi znamo, pa da informacija bude kompletna. Celni Zvornicani tako dobro odradjuju poslove za celne iz RS da ce se ubrzo i sami naci u vrhu Vlade RS . Cvijanovicka je i tako privremeno postavljena kao zrtveno jagnje. Prethodnica (laka konjica) u likovima Petrovica i Dragicevica je vec zasjela u Banja Luci. Iz Zvornicke opstinske kase je sve pokusano, pa je sad red na entitetsku. Sa Biracem se pravi velika kombinatorika zvana privatizacija i ceka se pogodan momenat da se to objelodani. Medjutim, u poslednje vrijeme po Zvorniku se muvaju neki nepoznati tipovi, i niko ne zna ko su. Neko kaze mafija, a neko SIPA.

ODGOVORITE
Name

Istina?

13.03.2015 22:13

Upravo citam na svedskim vjestima, i ovdje pise otprike kao i na bn, medjutim pise da je preneseno sa bosanskih portala. Ispod pise, da svedska policija demantuje da ima bilo sta sa ovom akcijom, i da se uposte ne radi o terorizmu vec kriminalcima. Sljedeci put bi bilo lijepo sta istinito procitati. Hvala

ODGOVORITE