Уводи се ванредна ситуација у Баричу?

Штаб за ванредне ситуације Обреновца, предвођен првим човеком општине Мирославом Чучковићем, предложио је челницима града да уведу ванредну ситуацију у Баричу!

Србија 13.03.2015 | 14:20
Уводи се ванредна ситуација у Баричу?

Због изградње фабрике "Меита" на месту некадашње "Прве искре", објекти, погони и магацини бившег хемијског гиганта морају да се сруше. Међутим, мало ко зна да су само десетак километара од центра престонице, у подземним резервоарима, смештени пуни канистери и резервоари опасних материја.

Наиме, око 500 тона токсичног отпада, ускладиштено је готово две деценије. Како сазнајемо, реч је о 24 различите врсте отрова, које су "успавана" еколошка бомба. Због транспорта и измештања, Обреновчани су предложили увођење ванредне ситуација у Баричу.

- Увели смо стање приправности у области Барича и фабрике "Прва искра" - прича Мирослав Чучковић. - Тражимо од града да када почне извлачење опасних материја, уведе ванредну ситуацију у овом делу општине, што би значило да би током целог дана овде имали војску, полицију, ватрогасце и хитну помоћ.

Простор од 25 хектара почеће да се чисти наредних недеља. Према његовим речима, будност општине биће појачана на простору базне хемије, као и код транспорта, који је веома битан, да не би дошло до ризика за становништво.

- Измештање опасних материја урадиће лиценцирана компанија, коју је одабрало Министарство пољопривреде и заштите животне средине. Уклањање контаминираних темеља и објеката обавиће Војска Републике Србије - додаје Чучковић и уверава да ће ускоро Обреновац, после 20 година, бити један од најбезбеднијих градова.


ПРИПРЕМА И ЗА НАДОЛАЗАК ВОДЕ

На седници Штаба за ванредне ситуације било је речи и о обилним падавинама које су погодиле општину и како се много тога мора урадити "како би спремно дочекали мај и веће водостаје на рекама".

Надлежни су почели чишћење запуштених канала, а расписан је и тендер за сређивање корита увек непредвидиве Баричке реке.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар