Uvodi se vanredna situacija u Bariču?

Štab za vanredne situacije Obrenovca, predvođen prvim čovekom opštine Miroslavom Čučkovićem, predložio je čelnicima grada da uvedu vanrednu situaciju u Bariču!

Srbija 13.03.2015 | 14:20
Uvodi se vanredna situacija u Bariču?

Zbog izgradnje fabrike "Meita" na mestu nekadašnje "Prve iskre", objekti, pogoni i magacini bivšeg hemijskog giganta moraju da se sruše. Međutim, malo ko zna da su samo desetak kilometara od centra prestonice, u podzemnim rezervoarima, smešteni puni kanisteri i rezervoari opasnih materija.

Naime, oko 500 tona toksičnog otpada, uskladišteno je gotovo dve decenije. Kako saznajemo, reč je o 24 različite vrste otrova, koje su "uspavana" ekološka bomba. Zbog transporta i izmeštanja, Obrenovčani su predložili uvođenje vanredne situacija u Bariču.

- Uveli smo stanje pripravnosti u oblasti Bariča i fabrike "Prva iskra" - priča Miroslav Čučković. - Tražimo od grada da kada počne izvlačenje opasnih materija, uvede vanrednu situaciju u ovom delu opštine, što bi značilo da bi tokom celog dana ovde imali vojsku, policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

Prostor od 25 hektara počeće da se čisti narednih nedelja. Prema njegovim rečima, budnost opštine biće pojačana na prostoru bazne hemije, kao i kod transporta, koji je veoma bitan, da ne bi došlo do rizika za stanovništvo.

- Izmeštanje opasnih materija uradiće licencirana kompanija, koju je odabralo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Uklanjanje kontaminiranih temelja i objekata obaviće Vojska Republike Srbije - dodaje Čučković i uverava da će uskoro Obrenovac, posle 20 godina, biti jedan od najbezbednijih gradova.


PRIPREMA I ZA NADOLAZAK VODE

Na sednici Štaba za vanredne situacije bilo je reči i o obilnim padavinama koje su pogodile opštinu i kako se mnogo toga mora uraditi "kako bi spremno dočekali maj i veće vodostaje na rekama".

Nadležni su počeli čišćenje zapuštenih kanala, a raspisan je i tender za sređivanje korita uvek nepredvidive Baričke reke.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar