Анализа: Тениско мартовско лудило!

Током овог месеца најбоље тенисере света, као и њихове колегинице очекују два најпрестижнија мастерс 1.000 турнира – Индијан Велс и Мајами!

Тенис 14.03.2015 | 00:05
Анализа: Тениско мартовско лудило!

Што се тиче белог спорта, пролеће почиње већ овог викенда и то у далеком Индијан Веслу (11-22. март), на једном од најпрестижнијих турнира на свету након којег следи готово једнако велико такмичење у Мајамију (24. март - 5. април).

У фокусу је поново Новак Ђоковић који ће на овој мини-турнеји у САД бранити пехаре и укупно 2.000 поена на оба турнира. Иначе и да не учествује на оба мастерса и даље би након њих остао на првом месту АТП листе, тако да није под великим притиском.

Пустињски калифорнијски градић у којем живи највећи број мултимилионера на свету, Индијан Велс дом је „петог гренд слема“, то јест првог од девет турнира АТП мастерс 1.000 категорије у сезони. Одмах након њега следи и мастерс у Мајамију, многима омиљен турнир пре свега због тропског амбијента. Како засад стоје ствари, барем у мушкој конкуренцији, сви најбољи су узети рекете и запутили су се у САД.

Наравно, на оба мастерса, који се играју на отвореном на тврдим подлогама, новчане награде су астрономске, пре свега захваљујући моћним спонзорима. Тако ће организатори Индијан Велса, који је познат и по томе што је најпосећенији тениски турнир на свету не рачунајући гренд слемове, као и Мајамија поделити учесницима тачно по 5.381.235 долара. А шампионима следује скоро па читав миллион.

Браниоци титуле у Индијан Велсу су Флавија Пенета и Новак Ђоковић, а у Мајамију Серена Вилијамс и (наравно) Новак Ђоковић.

ЗАНИМЉИВОСТИ

- Од 1991. седам играча је успело да освоји оба мастерса у истој сезони, а само двојици тенисера то је пошло за руком у два наврата – Роџеру Федереру (2005и 200606) и Новаку Ђоковићу (2011 и 2014)

- У последњих пет година играч који је освојио највише мастерса завршавао је сезону на првом месту

- Серена Вилијамс, која већ више од две године непрекидно држи прво место на ВТА листи, враћа се ове сезоне у Индијан Велс након 14 година самовољног изгнанства због наводног расистичког понашања навијача и организатора

Коментари / 0

Оставите коментар