Analiza: Tenisko martovsko ludilo!

Tokom ovog meseca najbolje tenisere sveta, kao i njihove koleginice očekuju dva najprestižnija masters 1.000 turnira – Indijan Vels i Majami!

Tenis 14.03.2015 | 00:05
Analiza: Tenisko martovsko ludilo!

Što se tiče belog sporta, proleće počinje već ovog vikenda i to u dalekom Indijan Veslu (11-22. mart), na jednom od najprestižnijih turnira na svetu nakon kojeg sledi gotovo jednako veliko takmičenje u Majamiju (24. mart - 5. april).

U fokusu je ponovo Novak Đoković koji će na ovoj mini-turneji u SAD braniti pehare i ukupno 2.000 poena na oba turnira. Inače i da ne učestvuje na oba mastersa i dalje bi nakon njih ostao na prvom mestu ATP liste, tako da nije pod velikim pritiskom.

Pustinjski kalifornijski gradić u kojem živi najveći broj multimilionera na svetu, Indijan Vels dom je „petog grend slema“, to jest prvog od devet turnira ATP masters 1.000 kategorije u sezoni. Odmah nakon njega sledi i masters u Majamiju, mnogima omiljen turnir pre svega zbog tropskog ambijenta. Kako zasad stoje stvari, barem u muškoj konkurenciji, svi najbolji su uzeti rekete i zaputili su se u SAD.

Naravno, na oba mastersa, koji se igraju na otvorenom na tvrdim podlogama, novčane nagrade su astronomske, pre svega zahvaljujući moćnim sponzorima. Tako će organizatori Indijan Velsa, koji je poznat i po tome što je najposećeniji teniski turnir na svetu ne računajući grend slemove, kao i Majamija podeliti učesnicima tačno po 5.381.235 dolara. A šampionima sleduje skoro pa čitav million.

Branioci titule u Indijan Velsu su Flavija Peneta i Novak Đoković, a u Majamiju Serena Vilijams i (naravno) Novak Đoković.

ZANIMLJIVOSTI

- Od 1991. sedam igrača je uspelo da osvoji oba mastersa u istoj sezoni, a samo dvojici tenisera to je pošlo za rukom u dva navrata – Rodžeru Federeru (2005i 200606) i Novaku Đokoviću (2011 i 2014)

- U poslednjih pet godina igrač koji je osvojio najviše mastersa završavao je sezonu na prvom mestu

- Serena Vilijams, koja već više od dve godine neprekidno drži prvo mesto na VTA listi, vraća se ove sezone u Indijan Vels nakon 14 godina samovoljnog izgnanstva zbog navodnog rasističkog ponašanja navijača i organizatora

Komentari / 0

Ostavite komentar