ЕЛ: Звезда ''убила'' Галату усред Истанбула!

Кошаркаши Црвене звезде победили су Галатасарај на гостовању са 91:68 (21:16, 31:19, 15:16, 24:17), у мечу 10. кола Топ 16. Евролиге. У одличној ротацији, велики број играча имао је допринос победи, а пут до ње није омео ни тренер домаћина Ергин Атаман триком ком је прибегао.

Кошарка 12.03.2015 | 21:00
ЕЛ: Звезда ''убила'' Галату усред Истанбула!

Иако је турски стручњак најавио да ће одмарати Гулера, баш он је почео утакмицу и одржавао Галатасарај на почетку добром ролом против Вилијамса у нападу, али је то било недовољно. Црвено-бели су имали велики број расположених играча, па чак ни мали падови на крају прве и почетку треће деонице нису омели тим Дејана Радоњића на путу до убедљиве победе.

Дуго је Атаман форсирао носиоце игре, а тек када је било јасно да Звезда граби ка убедљивој победи, дао је шансу Николову, затим Арару и Уралу. Са друге стране, играчи Звезде забележили су чак 25 асистенција (Јовић осам, Вилијамс пет).

Прва четвртина: Трик Атамана и добар почетак Звезде серијом од 15:4

Тренер Галате Ергин Атаман најавио је да ће пружити прилику млађим играчима Николову, Арару и Уралу, рекао је и да Синан Гулер неће играти због повреде, али се он нашао у постави уз Картера, Јанга, Мицова и Ерцега, док су Звездини стартери Вилијамс, Блажич, Калинић, Митровић и Марјановић.

Иако хала није била испуњена, навијачи су направили добру атмосферу, која није омела Радоњићев тим. Добра рола Митровића у рекету, затим и пасови Вилијамса за лаке поене Блажича, капитена и Марјановића, донели су Звезди 10:2.

Предност је уз тројку Блажича отишла на 17:6, а баш Гулер је постигао све поене за Галатасарај, и лопта је практично била само у његовим рукама при нападима турске екипе, која се навикава на играње без Карлоса Ароја. Нове лаке поене Блажича спречио је Јанг ефектном блокадом, надовезао се Ерцег полагањем за 10:19 пред тајм-аут, после ког су на паркету били Цирбес и Јовић уместо Марјановића и Вилијамса.

Непотребно је Звезда ушла и у проблем са фауловима, а нову поставу којој се придружио Дангубић турски тим искористио је да приђе на 21:16, резултат којим је окончана прва деоница.

Друга четвртина: Резервисти подигли темпо, Џенкинс везао три тројке и најавио рапсодију Звезде!

Почело је наивним фаулом Дангубића, Џенкинс је на тројку Картера одговорио истом мером, али и украденом лоптом за зицер Јовићу, који није поентирао због фаула Мицова. Једно погођено бацање донело је Звезди +6, Џенкинс је везао и трећу тројку, да би уз одличну сарадњу Јовића са Цирбесом било 39:25.

Што се Атаманове најаве тиче, само је Николов ушао уместо Картера и није блистао, Радоњић је на паркет вратио Вилијамса и Марјановића, а Џенкинс је наставио да блиста, за Звездиних 43:27.

Играо је и Поцијус, иако је било најаве да ће можда одмарати, а Вилијамс је искористио прилику да се поигра са њим и то пасом иза леђа за закуцавање Митровића и +20. На полувреме су црвено-бели отишли са 52:35 уз 16 асистенција (Вилијамс 5, Јовић 4), пошто су без много проблема одбранили последњи напад од уплашеног Николова, ком није омогућено да адекватно упосли Јанга.

Трећа четвртина: Хаотичан почетак и серија Галате, Звезда одговорила на време

Лош је био офанзивни почетак на обе стране, Галата је ризиковала и серијом шутева за три покушала да се врати у меч, а на другој страни, Јовић је заменио Вилијамса, с тим да је овај пут сарађивао са Марјановићем.

После тројке Ерцега за 58:47, уследио је тајм-аут и Џенкинс је заменио Блажича. У критична три минута Галата је ушла у серију од 7:0, што су прекинула слободна бацања Марјановића, за 60:49. То је било довољно за повратак у стари ритам, надовезао се и Митровић, а за крај, Блажич је погодио тројку пред одлазак на одмор пред завршницу (67:51).

Последња деоница: Блажич расположен за убедљиву победу

Наставио је Блажич где је стао, после нове тројке (3/3) дошао је до 17 поена за Звездиних +26. Ослањао се Атаман практично само на Поцијуса, ни то није донело никакав резултат - на другој страни, транзиција је утишала публику у Абди Ипекчи Арени.

Било је времена и да Ребић добије краћу минутажу, као најефикаснији издвојио се Јака Блажич са 19 поена, а још пет саиграча имало је двоцифрени учинак. Са друге стране, Поцијус је убацио 13 поена.

Коментари / 0

Оставите коментар