EL: Zvezda ''ubila'' Galatu usred Istanbula!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Galatasaraj na gostovanju sa 91:68 (21:16, 31:19, 15:16, 24:17), u meču 10. kola Top 16. Evrolige. U odličnoj rotaciji, veliki broj igrača imao je doprinos pobedi, a put do nje nije omeo ni trener domaćina Ergin Ataman trikom kom je pribegao.

Košarka 12.03.2015 | 21:00
EL: Zvezda ''ubila'' Galatu usred Istanbula!

Iako je turski stručnjak najavio da će odmarati Gulera, baš on je počeo utakmicu i održavao Galatasaraj na početku dobrom rolom protiv Vilijamsa u napadu, ali je to bilo nedovoljno. Crveno-beli su imali veliki broj raspoloženih igrača, pa čak ni mali padovi na kraju prve i početku treće deonice nisu omeli tim Dejana Radonjića na putu do ubedljive pobede.

Dugo je Ataman forsirao nosioce igre, a tek kada je bilo jasno da Zvezda grabi ka ubedljivoj pobedi, dao je šansu Nikolovu, zatim Araru i Uralu. Sa druge strane, igrači Zvezde zabeležili su čak 25 asistencija (Jović osam, Vilijams pet).

Prva četvrtina: Trik Atamana i dobar početak Zvezde serijom od 15:4

Trener Galate Ergin Ataman najavio je da će pružiti priliku mlađim igračima Nikolovu, Araru i Uralu, rekao je i da Sinan Guler neće igrati zbog povrede, ali se on našao u postavi uz Kartera, Janga, Micova i Ercega, dok su Zvezdini starteri Vilijams, Blažič, Kalinić, Mitrović i Marjanović.

Iako hala nije bila ispunjena, navijači su napravili dobru atmosferu, koja nije omela Radonjićev tim. Dobra rola Mitrovića u reketu, zatim i pasovi Vilijamsa za lake poene Blažiča, kapitena i Marjanovića, doneli su Zvezdi 10:2.

Prednost je uz trojku Blažiča otišla na 17:6, a baš Guler je postigao sve poene za Galatasaraj, i lopta je praktično bila samo u njegovim rukama pri napadima turske ekipe, koja se navikava na igranje bez Karlosa Aroja. Nove lake poene Blažiča sprečio je Jang efektnom blokadom, nadovezao se Erceg polaganjem za 10:19 pred tajm-aut, posle kog su na parketu bili Cirbes i Jović umesto Marjanovića i Vilijamsa.

Nepotrebno je Zvezda ušla i u problem sa faulovima, a novu postavu kojoj se pridružio Dangubić turski tim iskoristio je da priđe na 21:16, rezultat kojim je okončana prva deonica.

Druga četvrtina: Rezervisti podigli tempo, Dženkins vezao tri trojke i najavio rapsodiju Zvezde!

Počelo je naivnim faulom Dangubića, Dženkins je na trojku Kartera odgovorio istom merom, ali i ukradenom loptom za zicer Joviću, koji nije poentirao zbog faula Micova. Jedno pogođeno bacanje donelo je Zvezdi +6, Dženkins je vezao i treću trojku, da bi uz odličnu saradnju Jovića sa Cirbesom bilo 39:25.

Što se Atamanove najave tiče, samo je Nikolov ušao umesto Kartera i nije blistao, Radonjić je na parket vratio Vilijamsa i Marjanovića, a Dženkins je nastavio da blista, za Zvezdinih 43:27.

Igrao je i Pocijus, iako je bilo najave da će možda odmarati, a Vilijams je iskoristio priliku da se poigra sa njim i to pasom iza leđa za zakucavanje Mitrovića i +20. Na poluvreme su crveno-beli otišli sa 52:35 uz 16 asistencija (Vilijams 5, Jović 4), pošto su bez mnogo problema odbranili poslednji napad od uplašenog Nikolova, kom nije omogućeno da adekvatno uposli Janga.

Treća četvrtina: Haotičan početak i serija Galate, Zvezda odgovorila na vreme

Loš je bio ofanzivni početak na obe strane, Galata je rizikovala i serijom šuteva za tri pokušala da se vrati u meč, a na drugoj strani, Jović je zamenio Vilijamsa, s tim da je ovaj put sarađivao sa Marjanovićem.

Posle trojke Ercega za 58:47, usledio je tajm-aut i Dženkins je zamenio Blažiča. U kritična tri minuta Galata je ušla u seriju od 7:0, što su prekinula slobodna bacanja Marjanovića, za 60:49. To je bilo dovoljno za povratak u stari ritam, nadovezao se i Mitrović, a za kraj, Blažič je pogodio trojku pred odlazak na odmor pred završnicu (67:51).

Poslednja deonica: Blažič raspoložen za ubedljivu pobedu

Nastavio je Blažič gde je stao, posle nove trojke (3/3) došao je do 17 poena za Zvezdinih +26. Oslanjao se Ataman praktično samo na Pocijusa, ni to nije donelo nikakav rezultat - na drugoj strani, tranzicija je utišala publiku u Abdi Ipekči Areni.

Bilo je vremena i da Rebić dobije kraću minutažu, kao najefikasniji izdvojio se Jaka Blažič sa 19 poena, a još pet saigrača imalo je dvocifreni učinak. Sa druge strane, Pocijus je ubacio 13 poena.

Komentari / 0

Ostavite komentar