12 година од убиства Зорана Ђинђића

Данас се навршава 12 година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, на кога је атентат извршен испред улаза у зграду Владе Србије у Београду.

Србија 12.03.2015 | 08:01
12 година од убиства Зорана Ђинђића

За убиство Ђинђића, који је био лидер Демократске странке /ДС/, правоснажно је на вишедеценијске казне затвора осуђено више припадника "земунског клана" и "црвених беретки", на челу са Звезданом Јовановићем као непосредним извршиоцем и Милорадом Улемеком Легијом.

Иако постоје индиције, политичка позадина атентата никада није откривена.

Зоран Ђинђић рођен је у Босанском Шамцу 1952. године. Био је српски политичар и државник, филозоф и доктор филозофије, један од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне ДС, градоначелник Београда и премијер Србије од 2001. до 2003. године.

Ђинђића историја биљежи као првог демократски изабраног предсједника Владе Србије који је, након што је именован на ову функцију 2000. године, покренуо низ корјенитих економских, социјалних и политичких реформи.

Он је је био први премијер Србије послије пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије /ДОС/. Влада на чијем је челу био изабрана је 25. јануара 2001. године.

Влада коју је формирао почела је сарадњу са Хашким трибуналом и током њеног мандата, у складу са међународним обавезама, ухапшено је неколико хашких оптуженика, међу којима је био и бивши предсједник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, у присуству више од 70 страних државних делегација, док је у погребној поворци на улицама Београда било више стотина хиљада грађана.

У полицијској акцији "Сабља", проведеној одмах након његовог убиства, ухапшен је атентатор, бивши помоћник команданта Јединице за специјалне операције /ЈСО/ /црвених беретки/ Звездан Јовановић, његови помагачи, као и већина припадника земунског и других криминалних група.

У августу 2003. године подигнута је оптужница против 44 особе за учешће у убиству премијера Ђинђића, а први на листи окривљених Милорад Улемек Легија предао се српским властима 2. маја 2004. године, недуго послије избора Војислава Коштунице за премијера, а након 14 мјесеци скривања.

Суђење оптуженима за убиство премијера Ђинђића почело је 22. децембра 2003. године у Окружном суду у Београду. Они су 23. маја 2007. оглашени кривим и првостепеном пресудом осуђени на укупно 378 година затвора.

Амерички недјељник "Тајм" је у септембру 1999. године уврстио Ђинђића међу 14 водећих европских политичара трећег миленијума.

Ђинђић је добитник угледне њемачке награде "Бамби" за 2000. годину у области политике, а 2002. у Прагу је примио награду Фондације "Полак" за допринос развоју демократије у Србији.

Аутор је низа научних радова из области филозофије и политичке теорије и преводилац више филозофских дјела. Активно се бавио и политичком публицистиком.

Иза себе је оставио двоје дјеце, а Ђинђићева супруга Ружица данас води Фондацију "Др Зоран Ђинђић".

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Петар

12.03.2015 07:20

Волио би праву истину сазнат о њему да ли је био повезан са мафијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

12.03.2015 07:56

Јуда ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

12.03.2015 08:17

Цак и дванаест година после муцког и кукавицког убиства овог цовјека и визионара постоје они који га називају издајником, јудом и разним другим дисквалификацијама . За њега не вази цак ни она о покојнику све најбоље, сто само говори о јацини пропагандне кампање коју су некадасње патриЈоте, а данасњи велики европљани и следбеници његових идеја против њега водили. Позвао бих све који овог цовјека називају издајником, да погледају проњемацку политику коју данас спроводи Влада Србије са Вуцицем на целу и да размисле гдје би данас Србија и српски народ били да је њему било дозвољено да проводи слицну политику само много мање удворицку и поданицку као сто је ова Вуцицева, вец самосталну и достојанствену политику у којој је Србија јос увјек имала сансу да буде партнер, а не поданик и слијепи спроводилац налога. Нека је лака земља овом несретном цовјеку, којег његов народ није био достојан и који је на крају и зивот дао за тај народ, а тај народ ни после улудо бацених 12 година не схвата његово визионарство и зртву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.03.2015 09:55

Свака истина има двије стране, зато би било да их мало погледаш. Не одобравам никако атентант али га је требало смјенити политичким путем и осудити на 3 доживотне робије. Какав је то "човјек" који зове да се јаче бомбардује његова земља? Убица недужних?! Драго ми је што Господин Милошевић није сахрањен у његовој близини. Када си споменуо Вучића, све је мање оних који га подржавају. Срећа прије ћа се распасти ЕУ него што је приме Србију јер је финални услов признање Косова. Они ће то урадити и више ни Русија неће моћи то да спријечи... Ђинђић визионар? Он је био њемачки човјек. Да је Србија онда била била примљена била би у рангу Румуније, Бугарске или у најбољем случају Грчке а максимално би била оно у рангу аустроугарског послушника као некада. Све најбоље о покојнику.

Name

Гашпар

12.03.2015 17:24

По твојој теорији о покојнику све најбоље-требали би да жалимо, Хитлера, Мусолинија, Павелића, Туђмана итд итд..., видиш да то не иде, а видим и да појма немаш о политици а изгледа и о животу, ево ти линк па погледај какав је био и с ким је био пријатељ, можда нешто и научиш-хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Аилxз1XУБПЕ...

Name

заветник

12.03.2015 08:26

Слобу је испоруцио на Видовдан и тиме осрамотио Србе и Србију,али га је стигла Видовданска клетва.Бог све види и даје сваком по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

12.03.2015 12:23

Јел то онај Слоба што је Албанцима направио државу ?

Name

Француз

12.03.2015 08:47

Ре-Браиндамаг .. Ко зове да се јаце бомбардује његова земља , народ и фамелија није ниста друго ... Сјецам се мале Милице ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.03.2015 10:22

Ре француз...ко брани Дзаферовица...

Name

ВРС РВИ

14.03.2015 14:27

За Гашпара: или ниси схватио шта сам хтио да напишем или си на нечему. То је била само пародија на неке предходне коментаре. Знам ја скоро све каква је ситуација била, немој да се нервираш док не прочиташ коментар како треба.

Name

Лија

12.03.2015 08:48

Нико као Срби није спреман и способан да створи себи идола-вођу, да му се једно вријеме клања и укива га у звијезде, да слијепо вјерује да је он прави вођа, а онда на крају да га баци под ноге, пљује и лаје о њему.Зашто је то тако Бог ће га знати. Јеедини прави одговор је онај ''Знаш ти нас ј... ти нас.''

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

12.03.2015 09:17

Нико па ни Зоран не мозе промјенити Србију у позитивном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоро 1

12.03.2015 09:24

Ено видим Вуциц и Дациц му полазу вијенце.Дациц јуце на гроб Слободана Милосевица спремио портпарола.Јос Вуциц да цестита 5. октобар и то је то.Сто се тице Дјиндјица,издајица рода бас као Јуда,а сто се тице ове друге двојице посебно Дацица,само цу се грохотом насмијати.Е моја јадна,понизена и осрамоцена Србијо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

12.03.2015 11:08

Зоро 1,одлицан коментар!

Name

ЖИКА

12.03.2015 09:35

КОЛИКО КОШТА ИСТИНА? МНОГО, И МНОГО! ЗАТО ЈЕ НЕДОСТУПНА СВАКОМ... КО МАЧЕМ СЕЧЕ, ОД МАЧА И ГИНЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

12.03.2015 11:14

За Француза, хајде Бога ти надји тај интервју у коме он позива на бомбардовање, да ли си ти то својим оцима видио? или си цуо својим усима? то је лаз коју је протурио војвода хаски који за то никад није понудио ни један једини доказ, који и не постоји, класицни дб-овски спинови за неуки народ, односно за такве као ти, а за малу Милицу је крив Слободан и његова неуротицна баба која га је вукла г....ом за нос, и који су из дна дусе мрзили све људе, а посебно свој народ за кога нису имали трунке сазаљења па су дозволили да му бацају осиромасени урнијум на главу, на прагу 21-ог вијека, са тиме Зоран Дјиндјиц нема ама бас ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

12.03.2015 11:45

Немам ниста против ,сто га висе нема у политици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

12.03.2015 11:52

За - Браунмаг ..Од 74 моје ноге ходају Европом а твоје сигурно нису изасле из Београда ... Имам све ВХС снимке од поцетка рата у Словенији па све до бомбардовања Југославије .. Снимци нису са Ртд-а вец са Француских и Њемацких канала ... И види се све како Зоран Дјиндјиц из Њемацке позива на јаце бомбардовање! А исто тако и Вук Драсковиц тада у Влади директно из амбасаде Југославије у Паризу на 3 француском каналу зове исто на бомбардовање и обарање власти .. Ко је у та доба гледао стране тв станице све је то видјео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац до ј...

12.03.2015 11:53

Када сам гледао његов говор пред скупстином, реализовао сам који визионар је тај цовјек. Назалост било ми је одмах јасно да он неце дуго зивјети јер је скупстина била пуна крволока којима је он оцитао лекцију. Оваквог цовјека це Србија јос дуго дуго цекати. Хајмо сад минуси јен, два...

ОДГОВОРИТЕ
Name

букадзија

12.03.2015 12:25

Политицка позадина атентата на Ђинђица је ваљда позната, предаја Милосевица на Видовдан, а Бога ми искрено док је био зив висе је добијао награда из вана него из нутра. Уосталом као сто није ни Милосевиц могао све сам тако ни покојни Ђинђиц није могао сам ниста спровести у дјело. Ста је данас са тим свезналицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

12.03.2015 12:26

Па хајде постави тај снимак негдје да сви видимо. То сто ти ходас Европом не доказује да говорис истину, а с обзиром на правописне греске које правис могло би се реци да ти фарбас фасаде по Европи, а такви профили нису за високу политику, уз сво дузно постовање према свакој врсти постеног рада. Елем, тог снимка нема, има један интервју ББЦ-ија у коме он говори о бомбардовању и један у Спиеглу, али се нигдје не позива на јаце бомбардовање, сто знаци да лазес, односно да преносис тудје ријеци и оптузбе које си некада цуо и које су слазем се скандалозне. Само проблем је сто нису истините, а ја те јос једном позивам да поставис снимак и доказес супротно. У том слуцају спреман сам да ти се извинем сто сам те назвао лазовом. П. С. Ја немам везе са Београдом, ја сам из доста мањег града, али сам доста цитао и истразивао о овој као и многим другим стварима из српске модерне политике и историје и до неких закљуцака досао самостално проуцавајуци висе извора вецим дијелом дијаметрално супротних, јер је истина увјек негдје у средини, а не као ти на основу оног сто си видио на разним политиканским телевизијама и емисијама у којима за сто еура мозе да гостује и најгори сљам и баљезга ста хоце без икаквих доказа и којих је српска медијска сцена била пуна као сто је и данас! О томе сто ти прицас ја слусам 15 година и за тих 15 година нико није понудио тај снимак да видимо, па се питам да није и та њемацка тв бомбардована па су снимци нестали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.03.2015 15:41

Кажеш да је истина негдје у средини. Онда закључи колико је страних државних делегација дошло на схрану? Није изостала ниједна од 28 чланица НАТО-а који су Србију сравнили са земљом а цивили су им били колатерална штета. Кад пишеш о тв станицима погледадај другу страну ББЦ, ЦНН, СКY НЕWС, АБЦ... разлика је што су им услуге толико скупе да ти се заврти у глави. Зато више лажу и имају већи аудиторијум. Ето нађи средину када си тако студиозан. П.С. неко има граматичке грешке а неко ријечи...

Name

Француз

12.03.2015 12:52

Ре-Брендамаг .. Браво паметан си види се по правопису .. само ниси погодио ех нисам молер нисам ни зато заврсио .. знам само француски писат ово на српском сам самоуко науцио ... Видим да си пуно и цитао ..Браво браво! Настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

12.03.2015 15:08

ФРАНЦУЗ ЛУПЕТАС ГЛУПОСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

12.03.2015 17:05

Ре_Њемацка .. За Њемце и њемацке пудлице цу увјек (лупетат) "ил имат одговор .. ја само писем сто вецина Срба мисли и зна ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

искено и јасно

13.03.2015 02:37

Па гдје ти је учитељ, Шредер и остала западњачка компанија ??? Они ј..у , а ти ништа !!!Е, мој Јуда Српски ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

13.03.2015 14:00

ФРАНЦУЗ ти немас право да прицас у име других Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.09.2015 17:41

Зоран Ђинђић издао и опљачкао Србију.Ђинђић ће остати запамћен по томе,да се обогатио продајући своју земљу онима који су тако немилосрдно водили рат против ње, свега неколико година раније.Покојни премијер Зоран Ђинђић је 2003. године у радној књижици имао само двије године и шест мјесеци радног стажа!Данас је у Србији забрањено у јавном наступу подсјетити на изјаву покојног премијера из 1999. године, када је са сигурне удаљености позивао НАТО да настави бомбардовање Србије, “јер Милошевић само што није пао.”Како демократа може бити неко ко се, по слову и духу својих изјава, залаже за бомбардирање властите земље и народа (демоса)?!

ОДГОВОРИТЕ