12 godina od ubistva Zorana Đinđića

Danas se navršava 12 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, na koga je atentat izvršen ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije u Beogradu.

Srbija 12.03.2015 | 08:01
12 godina od ubistva Zorana Đinđića

Za ubistvo Đinđića, koji je bio lider Demokratske stranke /DS/, pravosnažno je na višedecenijske kazne zatvora osuđeno više pripadnika "zemunskog klana" i "crvenih beretki", na čelu sa Zvezdanom Jovanovićem kao neposrednim izvršiocem i Miloradom Ulemekom Legijom.

Iako postoje indicije, politička pozadina atentata nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je u Bosanskom Šamcu 1952. godine. Bio je srpski političar i državnik, filozof i doktor filozofije, jedan od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne DS, gradonačelnik Beograda i premijer Srbije od 2001. do 2003. godine.

Đinđića istorija bilježi kao prvog demokratski izabranog predsjednika Vlade Srbije koji je, nakon što je imenovan na ovu funkciju 2000. godine, pokrenuo niz korjenitih ekonomskih, socijalnih i političkih reformi.

On je je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije /DOS/. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine.

Vlada koju je formirao počela je saradnju sa Haškim tribunalom i tokom njenog mandata, u skladu sa međunarodnim obavezama, uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je bio i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo više stotina hiljada građana.

U policijskoj akciji "Sablja", provedenoj odmah nakon njegovog ubistva, uhapšen je atentator, bivši pomoćnik komandanta Jedinice za specijalne operacije /JSO/ /crvenih beretki/ Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači, kao i većina pripadnika zemunskog i drugih kriminalnih grupa.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih Milorad Ulemek Legija predao se srpskim vlastima 2. maja 2004. godine, nedugo poslije izbora Vojislava Koštunice za premijera, a nakon 14 mjeseci skrivanja.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. oglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Američki nedjeljnik "Tajm" je u septembru 1999. godine uvrstio Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Đinđić je dobitnik ugledne njemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu u oblasti politike, a 2002. u Pragu je primio nagradu Fondacije "Polak" za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Autor je niza naučnih radova iz oblasti filozofije i političke teorije i prevodilac više filozofskih djela. Aktivno se bavio i političkom publicistikom.

Iza sebe je ostavio dvoje djece, a Đinđićeva supruga Ružica danas vodi Fondaciju "Dr Zoran Đinđić".

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Petar

12.03.2015 07:20

Volio bi pravu istinu saznat o njemu da li je bio povezan sa mafijom.

ODGOVORITE
Name

Francuz

12.03.2015 07:56

Juda ...

ODGOVORITE
Name

braindamaged

12.03.2015 08:17

Cak i dvanaest godina posle muckog i kukavickog ubistva ovog covjeka i vizionara postoje oni koji ga nazivaju izdajnikom, judom i raznim drugim diskvalifikacijama . Za njega ne vazi cak ni ona o pokojniku sve najbolje, sto samo govori o jacini propagandne kampanje koju su nekadasnje patriJote, a danasnji veliki evropljani i sledbenici njegovih ideja protiv njega vodili. Pozvao bih sve koji ovog covjeka nazivaju izdajnikom, da pogledaju pronjemacku politiku koju danas sprovodi Vlada Srbije sa Vucicem na celu i da razmisle gdje bi danas Srbija i srpski narod bili da je njemu bilo dozvoljeno da provodi slicnu politiku samo mnogo manje udvoricku i podanicku kao sto je ova Vuciceva, vec samostalnu i dostojanstvenu politiku u kojoj je Srbija jos uvjek imala sansu da bude partner, a ne podanik i slijepi sprovodilac naloga. Neka je laka zemlja ovom nesretnom covjeku, kojeg njegov narod nije bio dostojan i koji je na kraju i zivot dao za taj narod, a taj narod ni posle uludo bacenih 12 godina ne shvata njegovo vizionarstvo i zrtvu!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.03.2015 09:55

Svaka istina ima dvije strane, zato bi bilo da ih malo pogledaš. Ne odobravam nikako atentant ali ga je trebalo smjeniti političkim putem i osuditi na 3 doživotne robije. Kakav je to "čovjek" koji zove da se jače bombarduje njegova zemlja? Ubica nedužnih?! Drago mi je što Gospodin Milošević nije sahranjen u njegovoj blizini. Kada si spomenuo Vučića, sve je manje onih koji ga podržavaju. Sreća prije ća se raspasti EU nego što je prime Srbiju jer je finalni uslov priznanje Kosova. Oni će to uraditi i više ni Rusija neće moći to da spriječi... Đinđić vizionar? On je bio njemački čovjek. Da je Srbija onda bila bila primljena bila bi u rangu Rumunije, Bugarske ili u najboljem slučaju Grčke a maksimalno bi bila ono u rangu austrougarskog poslušnika kao nekada. Sve najbolje o pokojniku.

Name

Gašpar

12.03.2015 17:24

Po tvojoj teoriji o pokojniku sve najbolje-trebali bi da žalimo, Hitlera, Musolinija, Pavelića, Tuđmana itd itd..., vidiš da to ne ide, a vidim i da pojma nemaš o politici a izgleda i o životu, evo ti link pa pogledaj kakav je bio i s kim je bio prijatelj, možda nešto i naučiš-https://www.youtube.com/watch?v=Ailxz1XUBPE...

Name

zavetnik

12.03.2015 08:26

Slobu je isporucio na Vidovdan i time osramotio Srbe i Srbiju,ali ga je stigla Vidovdanska kletva.Bog sve vidi i daje svakom po zasluzi.

ODGOVORITE
Name

kk

12.03.2015 12:23

Jel to onaj Sloba što je Albancima napravio državu ?

Name

Francuz

12.03.2015 08:47

Re-Braindamag .. Ko zove da se jace bombarduje njegova zemlja , narod i famelija nije nista drugo ... Sjecam se male Milice ...

ODGOVORITE
Name

Marko

12.03.2015 10:22

Re francuz...ko brani Dzaferovica...

Name

VRS RVI

14.03.2015 14:27

Za Gašpara: ili nisi shvatio šta sam htio da napišem ili si na nečemu. To je bila samo parodija na neke predhodne komentare. Znam ja skoro sve kakva je situacija bila, nemoj da se nerviraš dok ne pročitaš komentar kako treba.

Name

Lija

12.03.2015 08:48

Niko kao Srbi nije spreman i sposoban da stvori sebi idola-vođu, da mu se jedno vrijeme klanja i ukiva ga u zvijezde, da slijepo vjeruje da je on pravi vođa, a onda na kraju da ga baci pod noge, pljuje i laje o njemu.Zašto je to tako Bog će ga znati. Jeedini pravi odgovor je onaj ''Znaš ti nas j... ti nas.''

ODGOVORITE
Name

bob

12.03.2015 09:17

Niko pa ni Zoran ne moze promjeniti Srbiju u pozitivnom smjeru.

ODGOVORITE
Name

zoro 1

12.03.2015 09:24

Eno vidim Vucic i Dacic mu polazu vijence.Dacic juce na grob Slobodana Milosevica spremio portparola.Jos Vucic da cestita 5. oktobar i to je to.Sto se tice Djindjica,izdajica roda bas kao Juda,a sto se tice ove druge dvojice posebno Dacica,samo cu se grohotom nasmijati.E moja jadna,ponizena i osramocena Srbijo !!!

ODGOVORITE
Name

slobo

12.03.2015 11:08

Zoro 1,odlican komentar!

Name

ŽIKA

12.03.2015 09:35

KOLIKO KOŠTA ISTINA? MNOGO, I MNOGO! ZATO JE NEDOSTUPNA SVAKOM... KO MAČEM SEČE, OD MAČA I GINE!!!!

ODGOVORITE
Name

braindamaged

12.03.2015 11:14

Za Francuza, hajde Boga ti nadji taj intervju u kome on poziva na bombardovanje, da li si ti to svojim ocima vidio? ili si cuo svojim usima? to je laz koju je proturio vojvoda haski koji za to nikad nije ponudio ni jedan jedini dokaz, koji i ne postoji, klasicni db-ovski spinovi za neuki narod, odnosno za takve kao ti, a za malu Milicu je kriv Slobodan i njegova neuroticna baba koja ga je vukla g....om za nos, i koji su iz dna duse mrzili sve ljude, a posebno svoj narod za koga nisu imali trunke sazaljenja pa su dozvolili da mu bacaju osiromaseni urnijum na glavu, na pragu 21-og vijeka, sa time Zoran Djindjic nema ama bas nista!

ODGOVORITE
Name

kole

12.03.2015 11:45

Nemam nista protiv ,sto ga vise nema u politici...

ODGOVORITE
Name

Francuz

12.03.2015 11:52

Za - Braunmag ..Od 74 moje noge hodaju Evropom a tvoje sigurno nisu izasle iz Beograda ... Imam sve VHS snimke od pocetka rata u Sloveniji pa sve do bombardovanja Jugoslavije .. Snimci nisu sa Rtd-a vec sa Francuskih i Njemackih kanala ... I vidi se sve kako Zoran Djindjic iz Njemacke poziva na jace bombardovanje! A isto tako i Vuk Draskovic tada u Vladi direktno iz ambasade Jugoslavije u Parizu na 3 francuskom kanalu zove isto na bombardovanje i obaranje vlasti .. Ko je u ta doba gledao strane tv stanice sve je to vidjeo.

ODGOVORITE
Name

Bosanac do j...

12.03.2015 11:53

Kada sam gledao njegov govor pred skupstinom, realizovao sam koji vizionar je taj covjek. Nazalost bilo mi je odmah jasno da on nece dugo zivjeti jer je skupstina bila puna krvoloka kojima je on ocitao lekciju. Ovakvog covjeka ce Srbija jos dugo dugo cekati. Hajmo sad minusi jen, dva...

ODGOVORITE
Name

bukadzija

12.03.2015 12:25

Politicka pozadina atentata na Đinđica je valjda poznata, predaja Milosevica na Vidovdan, a Boga mi iskreno dok je bio ziv vise je dobijao nagrada iz vana nego iz nutra. Uostalom kao sto nije ni Milosevic mogao sve sam tako ni pokojni Đinđic nije mogao sam nista sprovesti u djelo. Sta je danas sa tim sveznalicama.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

12.03.2015 12:26

Pa hajde postavi taj snimak negdje da svi vidimo. To sto ti hodas Evropom ne dokazuje da govoris istinu, a s obzirom na pravopisne greske koje pravis moglo bi se reci da ti farbas fasade po Evropi, a takvi profili nisu za visoku politiku, uz svo duzno postovanje prema svakoj vrsti postenog rada. Elem, tog snimka nema, ima jedan intervju BBC-ija u kome on govori o bombardovanju i jedan u Spieglu, ali se nigdje ne poziva na jace bombardovanje, sto znaci da lazes, odnosno da prenosis tudje rijeci i optuzbe koje si nekada cuo i koje su slazem se skandalozne. Samo problem je sto nisu istinite, a ja te jos jednom pozivam da postavis snimak i dokazes suprotno. U tom slucaju spreman sam da ti se izvinem sto sam te nazvao lazovom. P. S. Ja nemam veze sa Beogradom, ja sam iz dosta manjeg grada, ali sam dosta citao i istrazivao o ovoj kao i mnogim drugim stvarima iz srpske moderne politike i istorije i do nekih zakljucaka dosao samostalno proucavajuci vise izvora vecim dijelom dijametralno suprotnih, jer je istina uvjek negdje u sredini, a ne kao ti na osnovu onog sto si vidio na raznim politikanskim televizijama i emisijama u kojima za sto eura moze da gostuje i najgori sljam i baljezga sta hoce bez ikakvih dokaza i kojih je srpska medijska scena bila puna kao sto je i danas! O tome sto ti pricas ja slusam 15 godina i za tih 15 godina niko nije ponudio taj snimak da vidimo, pa se pitam da nije i ta njemacka tv bombardovana pa su snimci nestali!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.03.2015 15:41

Kažeš da je istina negdje u sredini. Onda zaključi koliko je stranih državnih delegacija došlo na shranu? Nije izostala nijedna od 28 članica NATO-a koji su Srbiju sravnili sa zemljom a civili su im bili kolateralna šteta. Kad pišeš o tv stanicima pogledadaj drugu stranu BBC, CNN, SKY NEWS, ABC... razlika je što su im usluge toliko skupe da ti se zavrti u glavi. Zato više lažu i imaju veći auditorijum. Eto nađi sredinu kada si tako studiozan. P.S. neko ima gramatičke greške a neko riječi...

Name

Francuz

12.03.2015 12:52

Re-Brendamag .. Bravo pametan si vidi se po pravopisu .. samo nisi pogodio eh nisam moler nisam ni zato zavrsio .. znam samo francuski pisat ovo na srpskom sam samouko naucio ... Vidim da si puno i citao ..Bravo bravo! Nastavi.

ODGOVORITE
Name

NJemacka

12.03.2015 15:08

FRANCUZ LUPETAS GLUPOSTI

ODGOVORITE
Name

Francuz

12.03.2015 17:05

Re_Njemacka .. Za Njemce i njemacke pudlice cu uvjek (lupetat) "il imat odgovor .. ja samo pisem sto vecina Srba misli i zna ...

ODGOVORITE
Name

iskeno i jasno

13.03.2015 02:37

Pa gdje ti je učitelj, Šreder i ostala zapadnjačka kompanija ??? Oni j..u , a ti ništa !!!E, moj Juda Srpski ...

ODGOVORITE
Name

NJemacka

13.03.2015 14:00

FRANCUZ ti nemas pravo da pricas u ime drugih Srba.

ODGOVORITE
Name

Sale

02.09.2015 17:41

Zoran Đinđić izdao i opljačkao Srbiju.Đinđić će ostati zapamćen po tome,da se obogatio prodajući svoju zemlju onima koji su tako nemilosrdno vodili rat protiv nje, svega nekoliko godina ranije.Pokojni premijer Zoran Đinđić je 2003. godine u radnoj knjižici imao samo dvije godine i šest mjeseci radnog staža!Danas je u Srbiji zabranjeno u javnom nastupu podsjetiti na izjavu pokojnog premijera iz 1999. godine, kada je sa sigurne udaljenosti pozivao NATO da nastavi bombardovanje Srbije, “jer Milošević samo što nije pao.”Kako demokrata može biti neko ko se, po slovu i duhu svojih izjava, zalaže za bombardiranje vlastite zemlje i naroda (demosa)?!

ODGOVORITE