Амстердам - град Ван Гога и "црвених фењера"

Како обићи Амстердам за 24 сата? Старо језгро из 17. века једно је од највећих у Европи. На обали Сингела сваког дана је отворена цветна пијаца на којој се могу видети прелепе биљке из целог света.

Путовања 12.03.2015 | 07:51
Амстердам - град Ван Гога и "црвених фењера"

Амстердам је град који врви од туриста, и премда има многобројне значајне музеје, чак 7.000 споменика културе и небројено канала, попут Венеције, на великој посети може да захвали првенствено легализованој проституцији и четврти "црвених фењера", кофи-шоповима у којима је дозвољено конзумирање лаких дрога, као и изузетно богатим садржајима намењеним ЛГБТ заједници. Амстердамска геј парада најпосећенија је туристичка манифестација у Холандији.

Велику "дозу културе" треба узети ујутру! У Музејском кварту прави бисер је "Ријксмузеј" у којем се могу погледати дела врхунских сликара попут Вермера и Рембранта. Улазница за "мајсторе светла" кошта 12.50 евра. Музеј модерне уметности "Стеделијк" подједнако је занимљив.

Ипак, најпопуларнији је Музеј Ван Гога који има богату колекцију дела овог сликара из 19. века. Улазница је 14 евра, а музеј петком ради до 22 часа.

У Музејском кварту могу се погледати и изложбе посвећене дијамантима, филму, баровима, а ту је и највећа дестилерија на свету.

Центар Амстердама препун је барова названих "броwн цафес", који нису класични ресторани, већ служе закуске, лака јела, па и супе. То је одличан избор за ручак, јер нису скупи. Други паметан избор је ручак на пијаци Алберт где служе омиљено холандско јело - харинге.

Девет улица, или Неген Стратјес, прелепа је област смештена међу каналима, пуна бутика, књижара, оригиналних радњи и кафића. На обали Сингела сваког дана отворена је цветна пијаца на којој се могу видети чувене лале и прелепе биљке из целог света. Ко воли да шопингује, треба да сврати у робну кућу “Бијенкорф” на Тргу Дам или да оде до Хофштрат улице.

Изузетно леп део града је Јордан, где се окупљају студенти и уметници. Овај крај жив је и увече.

Ко хоће да види како се живи на сплаву, може да оде до Музеја кућица на води. Други предлог је обилазак Вестеркерка, најстаријег дела града у којем се налази протестантска црква у којој се и краљица венчала. Изграђена је у 17. веку у холандском ренесансном стилу. Ту је сахрањен Рембрант, мада нико не зна где му је гроб.

Весткерк је веома занимљив јер се куће шире дуж канала попут паукове мреже. Недалеко се налази и кућа Ане Франк у којој се ова девојчица крила од нациста две године. Кућа је отворена до 19 часова, а улазница кошта 8.50 евра.

Ноћни живот Амстердама нуди свима понешто. У новој концертној дворани уживаће љубитељи класике, онима којима се допада џез могу да оду у Бимхуис, а ко воли да игра може да посети неки од клубова.

Кварт “црвених фењера” је права туристичка атракција и готово да нема туристе који га не посети.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вида Павловиц

15.03.2015 19:23

Она би тамо направила цудо с Плава лампа трепери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеделијк Мусеум

19.03.2015 00:52

Тај постовани Музеј је забранио улазак једном Холандјанину који је зелио да се помокри по умјетнинама у сврху алтернативне умјетности. Господин Роб ван Конингсбругген родјен 1948. је у судским споровима око те забране. Он хоце унутра да ствара умјетност.

ОДГОВОРИТЕ