Amsterdam - grad Van Goga i "crvenih fenjera"

Kako obići Amsterdam za 24 sata? Staro jezgro iz 17. veka jedno je od najvećih u Evropi. Na obali Singela svakog dana je otvorena cvetna pijaca na kojoj se mogu videti prelepe biljke iz celog sveta.

Putovanja 12.03.2015 | 07:51
Amsterdam - grad Van Goga i "crvenih fenjera"

Amsterdam je grad koji vrvi od turista, i premda ima mnogobrojne značajne muzeje, čak 7.000 spomenika kulture i nebrojeno kanala, poput Venecije, na velikoj poseti može da zahvali prvenstveno legalizovanoj prostituciji i četvrti "crvenih fenjera", kofi-šopovima u kojima je dozvoljeno konzumiranje lakih droga, kao i izuzetno bogatim sadržajima namenjenim LGBT zajednici. Amsterdamska gej parada najposećenija je turistička manifestacija u Holandiji.

Veliku "dozu kulture" treba uzeti ujutru! U Muzejskom kvartu pravi biser je "Rijksmuzej" u kojem se mogu pogledati dela vrhunskih slikara poput Vermera i Rembranta. Ulaznica za "majstore svetla" košta 12.50 evra. Muzej moderne umetnosti "Stedelijk" podjednako je zanimljiv.

Ipak, najpopularniji je Muzej Van Goga koji ima bogatu kolekciju dela ovog slikara iz 19. veka. Ulaznica je 14 evra, a muzej petkom radi do 22 časa.

U Muzejskom kvartu mogu se pogledati i izložbe posvećene dijamantima, filmu, barovima, a tu je i najveća destilerija na svetu.

Centar Amsterdama prepun je barova nazvanih "brown cafes", koji nisu klasični restorani, već služe zakuske, laka jela, pa i supe. To je odličan izbor za ručak, jer nisu skupi. Drugi pametan izbor je ručak na pijaci Albert gde služe omiljeno holandsko jelo - haringe.

Devet ulica, ili Negen Stratjes, prelepa je oblast smeštena među kanalima, puna butika, knjižara, originalnih radnji i kafića. Na obali Singela svakog dana otvorena je cvetna pijaca na kojoj se mogu videti čuvene lale i prelepe biljke iz celog sveta. Ko voli da šopinguje, treba da svrati u robnu kuću “Bijenkorf” na Trgu Dam ili da ode do Hofštrat ulice.

Izuzetno lep deo grada je Jordan, gde se okupljaju studenti i umetnici. Ovaj kraj živ je i uveče.

Ko hoće da vidi kako se živi na splavu, može da ode do Muzeja kućica na vodi. Drugi predlog je obilazak Vesterkerka, najstarijeg dela grada u kojem se nalazi protestantska crkva u kojoj se i kraljica venčala. Izgrađena je u 17. veku u holandskom renesansnom stilu. Tu je sahranjen Rembrant, mada niko ne zna gde mu je grob.

Vestkerk je veoma zanimljiv jer se kuće šire duž kanala poput paukove mreže. Nedaleko se nalazi i kuća Ane Frank u kojoj se ova devojčica krila od nacista dve godine. Kuća je otvorena do 19 časova, a ulaznica košta 8.50 evra.

Noćni život Amsterdama nudi svima ponešto. U novoj koncertnoj dvorani uživaće ljubitelji klasike, onima kojima se dopada džez mogu da odu u Bimhuis, a ko voli da igra može da poseti neki od klubova.

Kvart “crvenih fenjera” je prava turistička atrakcija i gotovo da nema turiste koji ga ne poseti.

Izvor: B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vida Pavlovic

15.03.2015 19:23

Ona bi tamo napravila cudo s Plava lampa treperi

ODGOVORITE
Name

Stedelijk Museum

19.03.2015 00:52

Taj postovani Muzej je zabranio ulazak jednom Holandjaninu koji je zelio da se pomokri po umjetninama u svrhu alternativne umjetnosti. Gospodin Rob van Koningsbruggen rodjen 1948. je u sudskim sporovima oko te zabrane. On hoce unutra da stvara umjetnost.

ODGOVORITE