Научници открили тајну магичних боја камелеона

Камелеони су дуго фасцинирали својом способношћу да мењају боју коже како би привукли женку, застрашили супарника или преварили грабљивицу.

Занимљивости 11.03.2015 | 10:42
Научници открили тајну магичних боја камелеона

Научници, међутим, сада тврде да су открили механизам помоћу којег се обавља овај чудновати процес трансформације, наводећи да су били затечени резултатима истраживања.

Наиме, они су установили да се промена боје не одвија на нивоу пигмената, већ нанокристала који се налазе у кожи камелеона.

- Били смо заиста изненађени - рекао је за АФП Мишел Милинковић, биолог са Универзитета у Женеви.

- Били смо уверени да камелеон мења боју уз помоћ пигмената. Али, прави механизам је сасвим другачији и захтева физички процес - истакао је он.

Промена боје коже је искључива особина мужјака. Камелеони мењају боју како би били уочљивији, привлачнији женкама, али и да би застрашили супарника или ради камуфлаже, у случају опасности од предатора.

Пантерски камелеон, који је коришћен у овој студији, може да за неколико секунди промени боју коже од зелене до жуте или нараџасте, а да плаве делове тела претвори у беле.

Код већине животиња оваква трансформација је резултат концентрације или дисперзије пигмента меланина унутар ћелија под називом меланофоре. Тиме се заправо мења интензитет, али не и сама боја.

Дуго се овим процесом објашњавала и камелеонова способност алтернације боја. Сада се зна да је ова теорија била погрешна.

Анализа коже камелеона показала је да на промену боје утичу фотонични кристали који се налазе у слоју ћелија под називом иридофоре, које су смештене тачно испод пигментских ћелија.

Иридофоре су својствене и другим рептилима и водоземцима, попут жаба. Оне им дају зелену и плаву боју која се ретко може наћи код других кичмењака.
Код камелеона, међутим, ови нанокристали могу да се померају како би променили начин на који се светлост одбија, наводе научници у студији објављеној у часопису Натуре Цоммуницатионс.

- Када је камелеон миран, кристали су организовани у густу мрежу и рефлектују таласну дужину плавог спектра. Али када се узбуди, мрежа нанокристала се опушта и тада они рефлектују и друге боје попут жуте и црвене - истичу они.

Ради проучавања овог феномена, истраживачи су користили узорке камелеонове коже пре и наком узбуђења, у комбинацији са оптичком микроскопијом и видеографијом високе резолуције.

Научници су, такође, открили да камелеони имају још један, дубљи слој иридофора који садрже "веће и раштрканије" кристале који рефлектују таласну дужину црвене светлости, те заправо обезбеђују одличну заштиту против топлоте.

Организација иридофора у два слоја представља еволутивну новину. Она омогућава камелеону да напусти ефикасну камуфлажу и преобрази се у спектакуларну животињу, а да истовремено ужива у термичкој заштити.

Остали рептили поседују само један тип иридофора које не могу користити за промену боје, напомињу научници чији је следећи циљ да "провале" механизам помоћу којег камелеон помера нанокристале.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

11.03.2015 10:02

Подсјећају ме на она два папка из Скупштине,мјењају(страначку)боју,прилагођавају се новој околини....

ОДГОВОРИТЕ