Naučnici otkrili tajnu magičnih boja kameleona

Kameleoni su dugo fascinirali svojom sposobnošću da menjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.

Zanimljivosti 11.03.2015 | 10:42
Naučnici otkrili tajnu magičnih boja kameleona

Naučnici, međutim, sada tvrde da su otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudnovati proces transformacije, navodeći da su bili zatečeni rezultatima istraživanja.

Naime, oni su ustanovili da se promena boje ne odvija na nivou pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.

- Bili smo zaista iznenađeni - rekao je za AFP Mišel Milinković, biolog sa Univerziteta u Ženevi.

- Bili smo uvereni da kameleon menja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahteva fizički proces - istakao je on.

Promena boje kože je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni menjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

Panterski kameleon, koji je korišćen u ovoj studiji, može da za nekoliko sekundi promeni boju kože od zelene do žute ili naradžaste, a da plave delove tela pretvori u bele.

Kod većine životinja ovakva transformacija je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar ćelija pod nazivom melanofore. Time se zapravo menja intenzitet, ali ne i sama boja.

Dugo se ovim procesom objašnjavala i kameleonova sposobnost alternacije boja. Sada se zna da je ova teorija bila pogrešna.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smeštene tačno ispod pigmentskih ćelija.

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se retko može naći kod drugih kičmenjaka.
Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu da se pomeraju kako bi promenili način na koji se svetlost odbija, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

- Kada je kameleon miran, kristali su organizovani u gustu mrežu i reflektuju talasnu dužinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene - ističu oni.

Radi proučavanja ovog fenomena, istraživači su koristili uzorke kameleonove kože pre i nakom uzbuđenja, u kombinaciji sa optičkom mikroskopijom i videografijom visoke rezolucije.

Naučnici su, takođe, otkrili da kameleoni imaju još jedan, dublji sloj iridofora koji sadrže "veće i raštrkanije" kristale koji reflektuju talasnu dužinu crvene svetlosti, te zapravo obezbeđuju odličnu zaštitu protiv toplote.

Organizacija iridofora u dva sloja predstavlja evolutivnu novinu. Ona omogućava kameleonu da napusti efikasnu kamuflažu i preobrazi se u spektakularnu životinju, a da istovremeno uživa u termičkoj zaštiti.

Ostali reptili poseduju samo jedan tip iridofora koje ne mogu koristiti za promenu boje, napominju naučnici čiji je sledeći cilj da "provale" mehanizam pomoću kojeg kameleon pomera nanokristale.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

11.03.2015 10:02

Podsjećaju me na ona dva papka iz Skupštine,mjenjaju(stranačku)boju,prilagođavaju se novoj okolini....

ODGOVORITE