Савјети како да ''преварите'' старост

Старост, нажалост, не можемо да избегнемо. Свака особа физички стари, али можете да изгледате млађе уколико водите рачуна о својој кожи.

Мода и љепота 10.03.2015 | 21:18
Савјети како да ''преварите'' старост

Старост, нажалост, не можемо да избегнемо. Свака особа физички стари, али можете да изгледате млађе уколико водите рачуна о својој кожи.

Портал ''Wоманителy'' доноси вам седам савета који би требало да вам помогну да очувате младалачки изглед.

1. Избаците лоше навике
Конзумирање алкохола и дувана може да вам помогне у једном тренутку да се осећате добро, али вам неће помоћи да изгледате млађе. Уколико пијете и пушите сваки дан, то може да утиче на дехидрацију, прерано добијање бора, губитак колагена (протеин битан за хрскавицу, зубе, кости, затегнутост коже и крвних судова) и еластичности коже. Оставите дуван и алкохол, тело ће вам бити захвално на томе.

2. Чувајте врат, рамена и руке
Важе лице може да изгледа млађе у односу на године које имате, али ваш врат, рамена и руке одмах говоре тачно колико сте стари. Битно је да водите рачуна о тим деловима тела како бисте избегли прерано старење. Мажите ваш врат, рамена и руке кремом пре спавања и користите крему за сунчање током дана.

3. Проводите мање времена на сунцу
Под овим се не подразумева да потпуно избегавате сунце. Човек мора мало времена да проводи сваки дан на сунцу како би наш организам добио довољно витамина Д (битан за правилан раст костију, зуба, добар рад мишића и нервног система). Међутим, превише времена на сунцу је лоше по вашу кожу, подстиче појављивање бора, убрзано старење коже, чак и рак коже.

Користите креме са високим фактором заштите од сунца пре него што напустите кућу и у току дана уколико је то потребно. Стручњаци саветују да користите крему за сунчање чак и када су облачни и кишни дани.

4. Не додирујте лице
Суздржите се да не додирујете рукама врат и лице, како бисте тако избегли акне, односно прерано старење коже. Не трљајте очи и не чешите нос. Кожа око очију је јако осетљива и када је не додирујете, смањујете њено хабање.

5. Перите лице два пута дневно
Некада сте превише поспани да перете лице ујутру, а некада превише уморни да то учините увече. То је једна од најгорих навика које изазивају прерано старење. За прање лице вам треба свега неколико минута, тако да немојте да измишљате разлоге за избегавање. Не само да спречава рано формирање бора, већ спречава појаву акни.

6. Наспавајте се
Било да спавате више од осам сати или мање од шест, можете да нанесете својој кожи виште штете него користи. Вашем телу неопходно је од седам до осам сати сна како би се опоравио. Једно од најбитних правила како бисте избегли боре јесте да спавате најмање осам сати, али да легнете пре 23 сата увече. Ако заспите после поноћи и одспавате осам сати, приметићете да добијате боре пре него што би требало.

Најздравији сан је између 22 сата увече и два сата ујутру, јер се тада тело највише одмори. С обзиром на брзину живота, тешко је лећи око 10 сати увече, али је сасвим изводљиво да заспите пре 23 сата.

7. Повећајте унос антиоксиданаса
Потрудите се да уносите већу количину антиоксиданаса у важу исхрану, јер се те супстанце утичу на регенерацију коже и спречавање бора. Неке од храна које садрже највећи број антиоксиданаса су бобичасто воће, пасуљ, црна чоколада, јабуке, артичока, шаргарепе, црно грожђе, шљиве...

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар