Savjeti kako da ''prevarite'' starost

Starost, nažalost, ne možemo da izbegnemo. Svaka osoba fizički stari, ali možete da izgledate mlađe ukoliko vodite računa o svojoj koži.

Moda i ljepota 10.03.2015 | 21:18
Savjeti kako da ''prevarite'' starost

Starost, nažalost, ne možemo da izbegnemo. Svaka osoba fizički stari, ali možete da izgledate mlađe ukoliko vodite računa o svojoj koži.

Portal ''Womanitely'' donosi vam sedam saveta koji bi trebalo da vam pomognu da očuvate mladalački izgled.

1. Izbacite loše navike
Konzumiranje alkohola i duvana može da vam pomogne u jednom trenutku da se osećate dobro, ali vam neće pomoći da izgledate mlađe. Ukoliko pijete i pušite svaki dan, to može da utiče na dehidraciju, prerano dobijanje bora, gubitak kolagena (protein bitan za hrskavicu, zube, kosti, zategnutost kože i krvnih sudova) i elastičnosti kože. Ostavite duvan i alkohol, telo će vam biti zahvalno na tome.

2. Čuvajte vrat, ramena i ruke
Važe lice može da izgleda mlađe u odnosu na godine koje imate, ali vaš vrat, ramena i ruke odmah govore tačno koliko ste stari. Bitno je da vodite računa o tim delovima tela kako biste izbegli prerano starenje. Mažite vaš vrat, ramena i ruke kremom pre spavanja i koristite kremu za sunčanje tokom dana.

3. Provodite manje vremena na suncu
Pod ovim se ne podrazumeva da potpuno izbegavate sunce. Čovek mora malo vremena da provodi svaki dan na suncu kako bi naš organizam dobio dovoljno vitamina D (bitan za pravilan rast kostiju, zuba, dobar rad mišića i nervnog sistema). Međutim, previše vremena na suncu je loše po vašu kožu, podstiče pojavljivanje bora, ubrzano starenje kože, čak i rak kože.

Koristite kreme sa visokim faktorom zaštite od sunca pre nego što napustite kuću i u toku dana ukoliko je to potrebno. Stručnjaci savetuju da koristite kremu za sunčanje čak i kada su oblačni i kišni dani.

4. Ne dodirujte lice
Suzdržite se da ne dodirujete rukama vrat i lice, kako biste tako izbegli akne, odnosno prerano starenje kože. Ne trljajte oči i ne češite nos. Koža oko očiju je jako osetljiva i kada je ne dodirujete, smanjujete njeno habanje.

5. Perite lice dva puta dnevno
Nekada ste previše pospani da perete lice ujutru, a nekada previše umorni da to učinite uveče. To je jedna od najgorih navika koje izazivaju prerano starenje. Za pranje lice vam treba svega nekoliko minuta, tako da nemojte da izmišljate razloge za izbegavanje. Ne samo da sprečava rano formiranje bora, već sprečava pojavu akni.

6. Naspavajte se
Bilo da spavate više od osam sati ili manje od šest, možete da nanesete svojoj koži vište štete nego koristi. Vašem telu neophodno je od sedam do osam sati sna kako bi se oporavio. Jedno od najbitnih pravila kako biste izbegli bore jeste da spavate najmanje osam sati, ali da legnete pre 23 sata uveče. Ako zaspite posle ponoći i odspavate osam sati, primetićete da dobijate bore pre nego što bi trebalo.

Najzdraviji san je između 22 sata uveče i dva sata ujutru, jer se tada telo najviše odmori. S obzirom na brzinu života, teško je leći oko 10 sati uveče, ali je sasvim izvodljivo da zaspite pre 23 sata.

7. Povećajte unos antioksidanasa
Potrudite se da unosite veću količinu antioksidanasa u važu ishranu, jer se te supstance utiču na regeneraciju kože i sprečavanje bora. Neke od hrana koje sadrže najveći broj antioksidanasa su bobičasto voće, pasulj, crna čokolada, jabuke, artičoka, šargarepe, crno grožđe, šljive...

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar