Британија ће постати Сјеверна Кореја

Британија ће постати европска Сјеверна Кореја уколико напусти Европску унију и остане без пријатеља и утицаја, изјавио је бивши британски премијер Гордон Браун.

Свијет 10.03.2015 | 17:52
Британија ће постати Сјеверна Кореја

Он је истакао да је Британија на путу да у наредних десет година од Њемачке преузме титулу најмоћније европске привреде, али би излазак из еврозоне то угрозио, преноси Ројтерс.

Актуелно стајалиште британског премијера Дејвида Камерона према Унији, које се најбоље може описати као "једном ногом унутра, а другом напољу", већ је ослабило међународни утицај Британије по питањима као што је украјинска криза, упозорио је Браун.

Бивши премијер Британије је у ауторском чланку за лист "Гардијан" написао:

"Морамо да кажемо истину о три милиона радних мјеста, 25.000 компанија, 200 милијарди фунти годишњег извоза и 450 милијарди фунти улагања, који су сви повезани с Европом. Такође морамо да кажемо да је хонконшка опција - 'напуштање Европе како бисмо се придружили свијету' - заправо сјевернокорејска опција и представља изложеност тешким условима живота с мало пријатеља, без икаквог утицаја, с мало трговања и још мање улагања."

Камерон је обећао да ће до краја 2017. организовати референдум о останку Британије у ЕУ уколико његова Конзервативна странка побиједи на изборима заказаним за 7. мај.

Лабуристичка странка, чији је Браун члан, саопштила је да неће организовати тај референдум, осим у случају да званични Брисел одузме Лондону нека значајнија овлаштења.

Коментари / 0

Оставите коментар